"Најплеменитији подвиг године": Пар донирао кожу за четворогодишњу дјевојчицу

Срна
Foto: новости

БЕОГРАД- Јармила Чинчурак и Милан Симић из Савиног Села код Врбаса, у Србији, добитници су 59. престижне титуле најплеменитијег појединца у 2021. години, у традиционалној акцији листа "Вечерње новости" "Најплеменитији подвиг године".

О добитницима је одлучивао Специјални жири "Вечерњих новости", предвођен академиком Матијом Бећковићем, саопштено је из "Новости". Јармила и Милан су донирали кожу четворогодишњој Кристини из Београда, која је задобила тешке опекотине на више од 80 одсто тијела када је, током игре у ромском насељу на Чукарици, у Београду, дотакла жицу далековода.

Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг добили су грађани Чачка, који су за само неколико дана сакупили око три милиона динара /25.000 евра/ да би отплатили стамбени кредит младог љекара Слободана Благојевића /41/ који је помагао пацијентима да се изборе са ковидом па се и сам заразио и преминуо.

Херојски чин Никшићанина Љубише Мрдака /51/, који је бранећи колеге убијен током оружане пљачке испред поште у Никшићу, у Црној Гори, заслужио је постхумно, златну плакету "Новости". Матеја Радуловић /18/, матурант средње медицинске школе "Надежда Петровић" у Београду, добио је златно признање за мајплеменитији дјечији подвиг, јер је, умјесто прославе пунољетства, организовао акцију добровољног давања крви.

Традиционално, по одлуци жирија, појединцима, колективима и удружењима грађана, биће додијељене и сребрне плакете "Новости". Међу добитницима су Љуба Врга из Глине, београдски таксиста Бранко Антић, хумани бициклиста Душан Милојков из Панчева, млада хуманитарка из Врања Тамара Мисирлић, одважни Видоје Ненадић из Добановаца, београдска добротворна организација "Срцем за комшију", медицинска сестра из Грачанице Александра Џепић.

Добитници признања су и храбри Београђани Милан Јанковић, Бојан Ивковић и ватрогасац Стефан Чича, Бобан Остојић и Удружење "Градитељи Мира" из Крушевца као и Ратко Драшковић из Никшића и Горан Ђуровић из Бара. Златне и сребрне плакете за најплеменитије подвиге године добитницима биће уручене 11. априла у 12.00 часова, на свечаности у Скупштини града Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана