Надејин: Сви присутни смртоносној пуцњави у школи су угрожени од траума

Танјуг
Надејин: Сви присутни смртоносној пуцњави у школи су угрожени од траума

БЕОГРАД - Нису угрожени само они који су били жртве трагедије, већ сви који су били присутни приликом пуцњаве у школи угрожени су због трауме, рекла је данас предсједница извршног одбора Друштва психолога Србије Марина Надејин, поводом смртоносне пуцњаве у основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару.

"Ово није нешто што може да прође за дан-два, говорим прије свега о деци која су ту била и присутна. Наравно овако тешки и драматични догађаји ће трајати, јер су погодили целу заједницу на нивоу школе, али и просветну заједницу", изјавила је Надејин за Тањуг. 

На питање да ли је онлајн настава за децу у основним школама исправна реакција, Надејин је одговорила да она не види то као системску мјеру, јер је важан лични контакт и рад са дјецом, како би се она смирила и како би се шок умањио. 

Она је рекла да ће трауматичне посљедице на дјецу, која су присуствовала у у основној школи "Владислав Рибникар" бити индивидуалне, у зависности од пострауматског периода и додала да, уколико родитељи не могу сами да изађу на крај са траумама дјетета, треба да се обрате стручњацима. 

На питање да ли релативизација насиља у друштву и садржај на интернету утиче на агресију код младих, саговорница Тањуга је навела да негативни модели могу лоше да утичу на младе. 

"Чињеница је да модели постоје, модели на које деца наилазе и на друштвеним мрежама и на интернету и у игрицама које су јако агресивне, једноставно се ти неки критеријуми за оно што је насилно и што није насилно, емпатија и осећање за друге смањују", објаснила је Надејин. 

Надејин је навела да је тешко контролисати дјецу приликом њиховог приступа интернету и да кроз причу треба упутити дјецу како да изађу на крај приликом сукоба. 

"Причати са децом о насиљу, причати шта је насиље, упознати их са тим како да изађу на крај када имају сукоб када имају проблем, коме да се обрате, са ким да разговарају", рекла је Надејин. 

Друштво психолога Србије организује иницијативу да пружи бесплатну психолошку помоћ свој деци и родитељима којима је потребно, а информације ће бити доступне на сајту, закључила је Надејин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана