Национална признања личностима из региона и дијаспоре

танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД - У Министарству спољних послова данас су додељена национална признања угледним личностима из дијаспоре и региона које су у различитим областима допринјеле промовисању Србије и јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори.

 Признања су уручили министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Награда "Никола Тесла" за заслуге постигнуте у области науке којима се промовишу проналазачка достигнућа српских научника додијељена је научнику Владимиру Цмиљановићу из Швајцарске. Професорки Јелици Стојановић из Црне Горе додијељена је награда "Вук Караџић" за резултате у области његовања српског језика и ћириличког писма међу Србима у региону и дијаспори.

Професору Срђану Мијалковићу из Аустрије додијељена је награда "Доситеј Обрадовић" за допринос у области просвјете и очувања културног, етничког, историјског и вјерског идентитета Срба у дијаспори и региону.

Награду "Слободан Јовановић", која се додјељује за допринос у области политике којим се јача углед и положај Србије и српског народа у региону и свијету, добио је Момчило Вуксановић из Црне Горе.

Главну награду, "Мајка Србија" у области хуманитарних активности, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње добио је Ђорђе Михаиловић - чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну коме ће, како је речено, то признање у Солуну уручити министар Селаковић.

Додјела Националних признања за допринос јачању веза матице и Срба у региону и дијаспори и очување особености, језика, културе и традиције нашег народа у расијању и окружењу уведена је Законом о дијаспори и Србима у региону, а ове године додијељена су први пут након 10 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана