На српском конзулату у Пловдиву освануло "Србе на врбе"

Срна
На српском конзулату у Пловдиву освануло "Србе на врбе"

БЕОГРАД - На згради Почасног конзулата Србије у Пловдиву, у Бугарској, латиницом је исписан графит "Србе на врбе", саопштило је Министарство спољних послова Србије, које је позвало надлежне органе у Бугарској да хитно реагују и пронађу виновника овог узнемирујућег инцидента.

Амбасада Србије у Софији је званичним путем обавијестила Министарство иностраних послова Бугарске о овом вандалском чину и недвосмисленом акту мржње, који се десио синоћ.

"Уверени смо да није реч о провокацији упућеној од бугарских грађана, будући да су наше државе и народи успоставили висок ниво поверења и пријатељских односа, због чега управо и верујемо да ће брзом и одлучном реакцијом инцидент бити расветљен, а починилац приведен правди", истиче се у саопштењу.

У саопштењу поводом натписа "Србе на врбе", наводи се да је ријеч "о покличу под којим су чињени најмонструознији масовни злочини над српским народом у Другом свјетском рату на територији некадашње нацистичке творевине Независне Државе Хрватске".

Из Министарства истичу да је тај поклич био "шовинистичко гесло и током протјеривања српског становништва из Хрватске у такозваним операцијама жБљесакж и жОлуја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана