На сјеверу КиМ јутрос мирно

ГС
На сјеверу КиМ јутрос мирно

КОСОВСКА МИТРОВИЦА -На сјеверу Косова и Метохије, послије јучерашњих сукоба косовске полиције и грађана, у којима је повријеђено неколико десетина људи тренутно је мирно.

Полиција возилима блокира прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани предсједници. Данас ће бити одржана сједница Националног савјета Србије за безбједност којој ће присуствовати и предсједник Александар Вучић.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да се,“ по наредби председника Републике за подизање борбене готовости, Војска Србије размешта на позицијама ка административној линији“.

На административном прелазу Јариње нема блокада, од јутрос нема гужви и застоја, а путнички и теретни саобраћај се одвијају без проблема, јавља репортер РТС-а.

Гужве је било ноћас због повратка грађана са Космета који су се враћали са скупа "Србија наде" у Београду.

Уобичајена процедура одвија се и за теретни саобраћај који је јуче био у прекиду, јер припадници КПС нису дозвољавали камионима пролаз из, како су рекли,  безбједносних разлога.

Нема блокада, саобраћај се нормално одвија уз повремено присуство КПС.

Идентична ситуација је и на прелазу Брњак.

Осуде

Мисија Кфора оштро је осудила једностране акте Приштине истичући да је координација између свих актера од суштинског значаја. Земље Квинте позвале су на моментално повлачење полиције и деескалацију сукоба.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, амбасадори САД у Београду и Приштини, комесар за проширење Европске уније, осудили су поступке косовских власти и позвали да се оне одмах зауставе.

Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да „хитно обустави насилне мјере на северу КиМ и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ“.

-Снажно осуђујемо акције владе Косова које ескалирају тензије на сјеверу и повећавају нестабилност - навео је Блинкен на Твитеру.

Он је нагласио и да ће то имати посљедице по билатералне односе САД са такозваним Косовом.

Амерички државни секретар је навео да су акције Приштине противне америчким и европским савјетима и да су "нагло и непотребно ескалирале тензије, поткопавајући наше напоре да помогнемо у нормализацији односа између Косова и Србије".

Блинкен је позвао премијера такозваног Косова да промјени курс.

Амерички државни секретар је позвао све стране да се уздрже од било каквих даљих акција које би подстакле тензије и сукоб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана