На респиратор прикључен близанац бебе преминуле од великог кашља

Танјуг
На респиратор прикључен близанац бебе преминуле од великог кашља

​БЕОГРАД - У Институту за мајку и дете од великог кашља преминуле су четири бебе, од којих су двије из Београда, а друге двије из унутрашњости, пренијели су српски медији.

У тешком стању, на респиратору је брат близанац једног преминулог новорођенчета.

Епидемиолог Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље каже да су из Института обавијештени да је једна беба из Београда преминула у недјељу, 28. јануара, а друга у понедјељак 29. јануара.

Она је за Еуронењс Србија рекла да је у недјељу преминуло новорођенче од два мјесеца, које је лијечено на одјељењу интензивне његе.

„У понедељак је умрло још једно дете које је од великог кашља оболело у новембру прошле године. У моменту заразе имало је два месеца, а умрло је са четири месеца. Код њега је дошло до компликација и промена на ситним дисајним путевима. Уследиле су и придружене инфекције - ковид и риновируси“, рекла је Беговић Лазаревић.

Из Градског завода за јавно здравље Београд наводе да су упознали са епидемиолошком ситуацијом здравствене раднике у домовима здравља и да су апеловали на њих да им приоритет у вакцинацији буду одојчад са навршених два мјесеца живота.

На болничком лијечењу у Институту за мајку и дете тренутно је једна беба, то је брат близанац премунулог новорођенчета.

„Два детета која су преминула нису ни могли да буду вакцинисани, јер нису били стечени услови за вакцинацију. Тренутно једно дете хоспитализовано, то је брат близанац преминулог новорођенчета. Он је на респиратору. До јуче је била неизвесна прогноза, данас је клинички боље. Међутим, за сваког ко је на респиратиору незахвално је давати било какву прогнозу“, навела је Беговић Лазаревић.

Она је навела да је најбоља заштита од великог кашља вакцинација. Како каже, важно је да што више деце која нису вакцинисана или су непотпуно вакцинисана започну имунизацију како би се спријечило даље повећање броја обољелих.

Према подацима Градског завода за јавно здравље у Београду је од марта прошле године до сада је регистровано 700 обољелих особа од великог кашља, њих 60 је било на болничком лијечењу због компликација, од тога 51 су дјеца до три године старости.

„Код деце је највећи ризик. Хоспитализују се због компликација у смислу запаљења плућа, промена на мозгу. Услед кашља може доћи до зацењивања и недовољног дотока кисеоника у мозак, те се јављају и епилептични напади“, навела је она.

Најугроженија категорија су новорођенчад, који нису стигли да приме вакцину.

Педијатри кажу да се најтежи облици великог кашља јављају најчешће код новорођенчади у прва два мјесеца живота, када због старосне доби не могу да приме вакцину. Код одраслих се ријеђе јављају озбиљне компликације које остављају посљедице.

„Болест је врло непријатна, јер траје дуго. Зато се и каже за велики кашаљ да је болест од 100 дана. Када прође прва фаза која може да траје осам недеља и када може да дође до зацењивања, следи период опоравка када особа још неколико недеља кашљуца. Дакле, деца су дефинитивно овде најугроженија“, каже Беговић Лазаревић.

Велики кашаљ или пертусис је заразно обољење изазвано бактеријом Бордетелла пертуссис. Први симптоми болести јављају се седам до 10 дана након контакта са зараженом особом.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је крајем децембра пријавио епидемију великог кашља у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана