На Пештеру завршена тактичка вјежба “Муњевити удар 2021”

Срна
На Пештеру завршена тактичка вјежба “Муњевити удар 2021”

БЕОГРАД - Највећа здружена тактичка вјежба Војске Србије у посљедњих неколико деценија “Муњевити удар 2021”, завршена је данас на полигону “Пештер” код Сјенице у присуству предсједника Србије Александра Вучића, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, и највишег државног и војног руководства Србије.

Учествовало је више од 2.300 припадника јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде Војске Србије.

Они су извели нападну операцију уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, противваздухопловних система и наоружања пјешадијских и специјалних јединица.

Приказано је дејство више од 300 бојних средстава и 40 летјелица којима располаже Војска Србије.

Модернизовани авиони “миг-29” демонстрирали су борбу у ваздуху, авиони “орао” гађали су циљеве на земљи, као и школско-борбени авион “галеб Г-4”, хеликоптери Ми-35 и “гама”, а учествовали су и “газеле” и Ербасови хеликоптери Х-145М, Ми-8 и Ми-17 као и транспортни авион Ан-26.

Посаде тенкова Т-72 МС јавности су први пут представили борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система, наступила су модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације, а приказано је и дејство беспилотних летјелица ЦХ-92 и “врабац”.

Дејствовали су, између осталог, и самоходни вишецјевни ракетни лансери “огањ”, као и артиљеријско ракетна батерија „панцир” С-1, двије батерије хибридног артиљеријско-ракетног система “ПАСАРС”, те самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ. самоходне хаубице „нора” и “гвоздика”, оклопна возила из домаће производње “лазар” и бројна друга средства.

“Муњевити удар” завршен је падобранским демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије.

Вјежба са борбеним гађањем почела је 15. јуна, по наређењу предсједника Србије, узбуњивањем више од 15.000 припадника Војске Србије и провјером борбене готовости команди и јединица, а затим су на осам полигона широм Србије извођене тактичке вјежбе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана