На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД/ВИДО - На грчком острву Видо одржана је централна државна комеморативна свечаност одавања почасти и полагања вијенаца поводом 106. година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо у Првом свјетском рату.

Церемонију је предводила министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић, која је положила вијенце у Маузолеју и на Морнаричком крсту на острву Видо, и у "Плаву гробницу", на отвореном мору.

"Србија никада неће заборавити страдање, патњу и жртву српских јунака, ниједан гроб и ниједног војника који почива у Плавој гробници", поручила је Кисићева.

Кисићева је навела да је нашим прецима слобода била важнија од живота, а љубав према отаџбини звијезда водиља која им је давала снагу да наставе борбу, саопштено је из Министарства за а рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Памтимо сваки километар који сте прешли, сваку муку коју сте измучили и бол који сте претрпели, памтимо и кажемо вечно хвала за све што сте учинили за нас и нашу слободу", истакла је Кисићева, која подсјетила на помоћ братског грчког народа српској војсци током боравка на оству Крфу.

Она је истакла да за Србије слобода ни данас нема цијену, ни алтернативу.

"Само када живимо у миру можемо да радимо, градимо и напредујемо у сваком смислу, сањамо велике снове, остварујемо нове идеје, да би наша Србија била још боље место за живот свих њених грађана. Зато се свом снагом, свим срцем и сваког трена боримо за нашу Србију, за мир и просперитет, за слободу", нагласила је она.

Кисићева је уписала у Спомен-књигу: "Српски јунаци, заувек ћемо памтити ваше страдање и патњу, али и вашу храброст и борбу како бисмо ми данас живели у миру и слободи. На томе смо вам вечно захвални. Живела Србија!".

Почаст српској војсци на острву Видо одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Грчке, општине Централни Крф, полиције и војске Крфа, представници удружења опредијељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана