На мосту на Ибру италијански карабињери

Tанјуг
Foto: Танјуг

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - На главном мосту на Ибру у Косовској Митровици, чије је отварање најавила Приштина, и данас је непромјењена ситуација, а на мосту су паркирана возила италијанских карабињера из састава КФОР-а, док улицама патролирају припадници Еулекса.

Радници које су ангажовале привремене приштинске институције и који су раније прекречили осликане српске заставе, данас настављају радове на мосту, јавља дописник Тањуга.
    
Ситуација је тренутно мирна, али се међу грађанима осјећају огорчење и немир због најава из Приштине о отварању моста.
    
Приштина је најавила отварање главног моста у Косовској Митровици, који град дијели на јужни дио насељен Албанцима и сјеверни дио, где живе углавном Срби, иако се томе противе Београд и Срби на КиМ, истичући да то угрожава безбједност и опстанак Срба у покрајини.
    
Срби са КиМ одржали су 7. августа у сјеверном дијелу Косовске Митровице миран протест, са кога су поручили да су против отварања моста.
    
Отварању моста на Ибру у овом тренутку противе се и КФОР, САД, ЕУ и ОЕБС, који сматрају да то питање треба да буде део дијалога Београда и Приштине.
    
КФОР, чији су припадници стално стационирани на мосту, више пута је саопштио да је неопходно да се сви актери уздрже од једностраних акција које би могле створити тензије, као и да та мисија неćе оклијевати да реагује на било који релевантан безбједносни развој, у складу са мандатом на основу Резолуције 1244 УН.
    
Преко моста на Ибру Албанци из јужног дијела Косовске Митровице више пута су покушавали да упадну у сјеверни дио града, гдје живе углавном Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана