На Космету без опијела на гробљима, прислуживање свијећа у црквама

Срна
На Космету без опијела на гробљима, прислуживање свијећа у црквама

ПРИШТИНА- Расељени Срби из општина Приштина, Косово Поље, Гњилане, Обилић, Ђаковица, Подујево и Штимље јутрос, на Митровске задушнице, нису могли посјетити гробове својих предака због епидемије вируса корона и ступања на снагу карантинских мјера.

У складу са одлуком о забрани кретања од синоћ у 20 до шест часова у понедјељак, 9. новембра, из Епархије рашко-призренске издат је налог свештеницима да не служе опијела на гробљима, па су вјерници могу да свијеће прислуже у црквама.

- Мера забране служења опела на гробљима је донета у складу са препорукама надлежних институција - речено је Срни у секретаријату Епархије у Грачаници.

Вјерницима у општини Грачаница, у којој нису уведене мјере карантина, препоручено је да на гробља одлазе највише по двоје и да не носе храну, вино и жито.

Из косовске полицијске службе су упозорили да ће примјењивати ригорозне мјере укључујући и драконске новчане казне уколико се грађани не придржавају мјера.

- На свим прилазним путевима општини Приштина од синоћ су постављени покретни контролни полицијски пунктови на којима се сви путници контролишу и пропуштају само возила која су у транзиту - навели су из полиције.

Исте мјере биће примијењене и вечерас и сутра, на празник Митровдан.

Полиција је на цијелој територији Косова од свештеника преузела списак Срба који славе Светог Димитрија.

Из полицијске станице у Грачанициц су упозорили да је патролама наређено да током ноћи и сутра обиђу слављенике и, уколико у било ком дому буде присутно више од пет лица, гости и домаћин славе биће санкционисани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана