На који начин ће одговарати малољетни убица из “Рибникара”

ГС
На који начин ће одговарати малољетни убица из “Рибникара”

БЕОГРАД- Послије масовног убиства у београдској Основној школи “Владислав Рибникар” и саопштења надлежних да починилац због својих година не може кривично да одговара - јавност се пита да ли је он сада слободан и има ли држава инструмената да га казни на било какав начин.

Стручњаци поручују да има, али да је процес дуг, компликован и захтијева озбиљну љекарску проверу. Поручују да држава сигурно неће дозволити да починилац понови злочин, преноси РТС.

Једну одраслу особу и деветоро деце у Основној школи “Владислав Рибникар” убило је, фактички и законски, дете, Коста К. Који има 13 година. Баш зато, то тринаестогодишње дијете законски није кривично одговорно за злочин. Не пријети му затвор, чак ни казнено-поправна установа.

-Лицу које у вријеме извршења противправног дјела, у закону предвиђеног као кривично дјело, није навршило 14 година, не могу се изрећи кривичне санкције ни примијенити друге мјере које предвиђа овај закон - наводи се у прописима.

Јавност, а прије свих родитељи ученика “Рибникара”  траже од државе стручно објашњење шта ће бити са дјечаком, јер дјеца страхују да ће бити на слободи.

Неуропсихијатар Славица Ђукић Дејановић, која је вјештачила у ранијим случајевима малољетничких убистава појашњава да стручњаци - прије свих дјечји психијатри, психолози, раде на испитивању његове структуре личности, његових психолошких својстава.

-То је поступак који ће сигурно трајати недељама, можда и месецима - наводи Ђукић Дејановићева.

Како објашњава, у случају да неко није кривично одговоран и почини радње из разлога менталне болести, онда се мора изрећи медицинска мјера обавезног лијечења.

-То лечење може да буде у установи затвореног типа и уобичајено је да буде тако бар неки временски период - додаје некадашња предсједница Скупштине Србије.

Ни љекарска ни судска пракса у Србији до сада се није сусретала са случајем попут овог. Док о томе уче из искустава других држава, упућени увјеравају да и Србија има инструмената да санкционише.

Адвокат Бранислав Станишић наводи да Закон о заштити лица са менталним сметњама подразумијева могућност да лице буде задржано, хоспитализовано на лечењу затвореног типа у психијатријској установи са бројем година који не прелазе 18.

-Тај закон може да се примени и над децом уз потпис дечјег психијатра. Један од начина на који може да се мимо одобрења старатеља или законског заступника задржи у установи затвореног типа јесте да се процени да је опасан по себе, сопствени живот или живот других - каже Станишић.

Славица Ђукић Дејановић напомиње да инструменти државе постоје, да се процјењује интерес и безбједност људи, дјеце који би евентуално могла бити жртве ако се ризик доводи у везу са понашањем малољетног лица.

-Не процењује се само ризик шта би могао да учини и да ли би то биле радње које је већ чинио или још теже, него и какав ризик починилац злочина носи као личност са својствима које има и радњама које је починио у односу на друге - напомиње Ђукић Дејановићева.

Осим у Србији, 14 година живота је и на међународном нивоу, најчешћа старосна граница за кривичну одговорност, иако има и држава у којима је она знатно нижа.

Послије злочина у београдској школи, приједлог с врха државе је да се она спусти на 12 година. И у том случају његов починилац остаје некажњен, али би била опомена за убудуће.

Бранислав Станишић каже да се закон не може примјењивати ретроактивно, осим уколико у овом случају не би био повољнији по оног на кога се примјењује.

-Надамо да се у будућности овако нешто неће дешавати, где би се тако измењен закон могао примењивати, а да је лице млађе од 14 година - каже адвокат.

У државама Уједињеног Краљевства - Енглеској и Велсу, на примјер, могу да буду ухапшена и изведена пред суд дјеца старија од 10 година, а у Шкотској од 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана