На КиМ сваки трећи дан етнички мотивисан напад на Србе

Срна
На КиМ сваки трећи дан етнички мотивисан напад на Србе

БЕОГРАД - На Косову и Метохији је само од почетка ове године било 67 етнички мотивисаних напада на Србе, што је у просјеку један напад сваки трећи дан, пишу београдске "Вечерње новости".

Лист наводи да се посљедњи случај догодио прије три дана, када је мушкарац албанске националности напао Младена Ђошића у селу Доња Брњица, надомак Приштине и нанио му повреде, а полиција је привела оца претученог младића који је притрчао да заштити сина.

Прије тога, у повратничком селу Љубожда у општини Исток обијене су и опљачкане породичне куће Жарка Зарића и Радована Ристића, домаћинства Маринка Благојевића и Томислава Радивојевића, дом Миодрага Костића из Плементине, као и Божидара Ванића и Ранка и Срђана Милићевића у Доњој Брњици, док је група Албанаца претукла и опљачкала двадестогодишњег Петра Костића на паркингу у Косовској Митровици.

Албанац из Суве Реке испалио је неколико хитаца из ватреног оружја у селу Доња Битиња, у општини Штрпце, а на зиду куће Светислава Стојковића поставио надгробни вијенац.

У мјесту Зупче, у општини Зубин Поток, обијена је и опљачкана Црква Светих отаца, која се више пута нашла на мети напада, темељи српског манастира Богородице Хвостанске у мјесту Студеница су ограђени, а на табли на албанском језику написано је да је ријеч "о базилици".

Такозвана косовска полиција упадала је у амбуланте, апотеке, поште, заустављана су возила са динарима, српска роба је забрањена, група албанских младића каменовала је Основну школу "21. новембар" у Гојбуљи, ручне бомбе бачене су у неколико дворишта српских породица, напомиње лист.

У оваквој атмосфери линча, како наводе "Вечерње новости", премијер привремених институција Аљбин Курти, рекао је јуче да опасност по мир долази од експанзије Србије и Русије, а да Београд "лаже да Косово спроводи етничко чишћење или погроме над српским становништом".

"У ствари, тачно је супротно - ми смо такође обезбиједили да сви наши грађани, укључујући етничку српску заједницу, уживају у плодовима нашег развоја", описао је Курти "лагодан живот" Срба, од којих је иначе већ 14 одсто морало да напусти домове због малтретирања Приштине.

Адвокат Дејан Васић који у судским процесима заступа велики број Срба које је Приштина оптужила за наводне ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији каже да је само током овог прољећа било шест таквих предмета који се воде пред Специјалним одјељењем Основног суда у Приштини.

Васић каже да је саслушан одређени број сведока у предмету против Драгише Миленковића, Слађана Трајковића, Мухамеда Алидемаја, Драгише Ђоковића и окончан предмет Златана Арсића, а још није почео предмет против Гаврила Милосављевића.

По правилу, Приштина "ратне злочине" открива када онај који их је наводно починио дође да тражи имовину која му је отета.

Онда се одједном, више од двије деценије касније, појављују "свједоци".

И поред тога што се велика већина претходних судских процеса за наводне ратне злочине завршила окривљујућим пресудама против Срба, Васић вјерује да ће у овим споровима успјети да одбрани своје клијенте.

Васић истиче да никада у животу није могао да помисли да ће неко бити осуђен, а да за то не постоје никакви докази.

"Сигуран сам да ћемо све ове предмете где су докази климави, сведоци несигурни, те људе одбранити и показати шта је истина. Сви ови предмети базирани су на изјави једног или два сведока који су у принципу прилично ниских кредибилности и одбрана ће то показати без грешке. То ће бити јасно и већу и тужилаштву, публици, свима. А све иза тог је одлука суда", рекао је Васић.

Од када су судије Еулекса предале мандате локалним правосудним органима, донесене су свега три ослобађајуће пресуде Србима за наводне ратне злочине - ослобођени су Милорад Зајић у Пећи, Богдан Митровић у фази истраге и Златан Арсић. Осморица Срба су правоснажно оптужена, додаје лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана