На институту "Бањица" заражено 45 здравствених радника, број анестезиолога преполовљен

Срна
На институту "Бањица" заражено 45 здравствених радника, број анестезиолога преполовљен

БЕОГРАД - На београдском Институту за ортопедију "Бањица" вирусом корона заражено је 45 здравствених радника, што се страшно одражава на интензитет рада, изјавио је директор Института Зоран Башчаревић.

Он је истакао да је број заражених здравствених радника већи него у претходном таласу током љета када их било 30, а Институт био у ковид режиму, а посебно је тешко због анестезиолога, јер од њих 18, сада располаже са само деветоро.

"То се страшно одражава на интензитет рада, с обзиром на то да Институт није у ковид систему и бави се редовним радом", рекао је Башчаревић.

Он је за РТС навео да се седмично прегледа око 500 трауматизованих пацијената, од којих се 50 прими у болницу, а 30 оперише.

"Сваког дана осам до девет оперативних програма... То ће много недостајати ако Бањица буде приморана да уђе у ковид систем. Надамо се да ће систем издржати још ових пар недеља, а ми ћемо наставити да радимо оно што радимо сваки дан", рекао је Башчаревић.

Према његовим ријечима, ова година је много другачија од 2019. године.

"У просеку смо радили нешто више од 1.000 операција месечно, укупно око 13.000, сада још немамо 4.000, а сада је готово крај 11. месеца. Збрињавамо све пацијенте који су тешки малигни пацијенти и то смо успели некако да постигнемо и доведемо у редовно стање", рекао је Башчаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана