На Хоргошу заплијењено готово 100.000 непријављених евра

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- На граничном прелази Хоргош цариници су, у сарадњи са полицијом, у уторак открили два покушаја непријављеног уноса девиза и заплијенили скоро 100.000 евра које путници нису пријавили, саопштила је Управа царина.

Најприје је око 10 часова на улазу у земљу за детаљан преглед издвојен аутомобил ''ауди'' њемачких регистарских ознака, којим су двојица путника путовала из Њемачке за Србију.

На уобичајено питање цариника о роби за пријављивање обојица су тврдила да са собом носе само лични пртљаг, што је и потврђено.

Међутим, на питање колико готовог новца носе са собом, сувозач је пријавио 2.500 евра, док је возач рекао да код себе има око 5.000 евра.

То је било далеко мање од онога што су цариници код њих пронашли током прегледа, јер се испоставило да сувозач у личној торбици носи чак 90.400 евра, а возач 14.600.

Након што им је враћен дозвољени износ од по 10.000 евра, до окончања судског поступка привремено је задржана сума од укупно 85.000 евра.

У другом случају забиљеженом око 17.30 часова, за детаљну контролу је издвојен BMW њемачке регистрације, којим су из Њемачке ка Србији путовала двојица страних држављана.

Они су приликом сусрета са цариницима рекли да имају по 10.000 евра код себе, да би потом контролом код њих била пронађена сума од 31.570 евра.

Путницима је враћен дозвољени износ девиза, док ће о судбини преосталих 11.570 евра одлучивати надлежни суд у прекршајном поступку.

Управа царина подсјећа да поступак пријављивања готовог новца на граници траје свега неколико минута, али да се многи путници ипак свјесно излажу ризику да буду откривени и да се нађу у прекршају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана