На Хоргошу откривено 140.000 непријављених евра

Танјуг
Foto: carina.rs

БЕОГРАД - Цариници Србије спријечили су на Хоргошу нелегалан пренос 140.000 непријављених евра, дан након што је спријечен такав случај са 100.000 непријављених новчаница исте валуте, саопштила је данас Управа царине.

Непријављене девизе су откривене када је 25. августа поподне на ред за редовну контролу на улазу у Србију пристигао аутомобил марке ''ауди А4'' мађарских регистарских ознака, којим је управљао мађарски држављанин.

Путник се сам из Будимпеште упутио ка Београду, а на граници је службеницима рекао да нема ништа да пријави, што се убрзо показало као нетачно.

Цариници су прво у касети испред сувозачевог јседишта затекли готов новац увијен у целофан, да би потом, испод задњег сједишта пронашли чак 13 свежњева непријављених евра.

Укупно је откривено 140.000 непријављених евра, махом у апоенима од 50 евра, о чијем се поријеклу путник није изјашњавао.

О догађају је одмах обавијештено Тужилаштво, па су путник, возило и новац предати Одјељењу за борбу против корупције МУП на даљи поступак.

У саопштењу се подсјећа да је на граници неоходно пријавити готовину изнад 10.000 евра, што је пропис који се примјењује како у Србији, тако и у целој ЕУ.

Циљ примјене тог прописа је да се онемогући прање новца и финансирање илегалних активности, за шта се готовина која се кријумчари, углавном и користи, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана