На Газиместану служен парастос косовским мученицима и новомученицима

Срна
На Газиместану служен парастос косовским мученицима и новомученицима

Газиместан - Бројни Срби присуствовали су данас на Газиместану обиљежавању Видовдана и парастосу косовским и свим јунацима страдалим од Косовског боја до данас, који је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслужење више владика Српске православне цркве /СПЦ/.

Умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић поручио је да ће Срби, уколико се ману порока и безбожника, повратити Косово и Метохију, чувајући своју вјеру, не издајући своје претке и Крст часни.

“Окупљени на месту које чини симбол победе, на Газиместану, певамо за васкрсење рода нашега, за васкрсење свију нас”, рекао је владика Атанасије у бесједи.

Он је нагласио да је Газиместан мјесто побједе и није једино, јер Срби имају и Паштрик и Кошаре на којима је Србин током Нато агресије побиједио албанску војску НАТО.

Умировљени владика каже да је у Куманову са “натовцима” потписан споразум који они нису поштовали, те да је Алијанса, окупацијом Косова и Метохије, створила терористичку творевину звану Република Косово.

Он је навео да су Срби народ са великим духовним резервама, борци за Крст часни и слободу златну и увијек дају завјет да ће се борити за поновно ослобођење Косова и Метохије, најсветијег дијела српских територија.

“Борићемо се ми поново за ослобођење нашег Косова и Метохије, и зато долазимо на Газиместан”, рекао је умировљени владика, цитирајући ријечи пјесника.

Владика Атанасије је истакао да се Срби морају вратити моралним вриједностима јер ако неморал, нарцизам и самољубље овлада човјеком, он се нема чему надати ни на овом свијету ни у царству небеском.

Прослава Видовдана на Газиместану протекла је без присуства представника државних органа Србије, као и без присуства представника Српске листе и Срба из српских или институција самопроглашеног Косова.

Окупљање Срба и парастос је обезбјеђивала Косовска полицијска служба /КПС/ са бројним полицајцима обученим у униформе, али и у цивилним одијелима.

Припадници КПС-а обезбјеђивали су и више десетина аутобуса којима су Срби пристигли у Грачаницу и на Газиместан из централне Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана