На београдски аеродром стигла помоћ из Кине

Агенције
На београдски аеродром стигла помоћ из Кине

БЕОГРАД - Највећи српски авион, ербас А330 “Никола Тесла”, долетио је вечерас из Кине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитином опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

Српски пилоти су кроз прозоре кокпита истакли кинеску и српску заставу и махали њима у одговор на добродошлицу на писти.

То је до сада највећа пошиљка медицинске помоћи за Србију у борби против корона вируса, коју је послао предсједник Кине Си ипинг.

Помоћ из Кине договорена је захваљујући личном ангажману предсједника Србије Вучића.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинсеком језику и ћирилици, “Челични пријатељи, дијелимо и добро и зло!, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине.

У Србију је, како је раније најављено, са медицинским тимом допутовало шест врхунских епидемиолога из подручцја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и њихово искуство биће од великог значаја за љекаре у Србији.

Иначе, још један авион Ер Србије, ербас А320, полетио је јутрос у 6. 15 за Шангај по другу туру помоћи, речено је раније Тањугу у Ер Србији.

Кинески предсједник Си је у писму, које је јуче примио предсједник Србије Вучић, поручио да Кина подржава напоре Србије у борби против корона вируса и да ће јој пружати материјалну и медицинску помоћ, обезбједити подршку у набавци неопходне робе у Кини, као и стручну помоћ.

“Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лијечењу обољелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа”, навео је Си.

Предсједник Србије је претходно позвао Сија да помогне Србији, а Вучићев апел је у Кини видјело око 500 милиона људи.

Предсједник Србије Александар Вучић сматра да је долазак кинеских медицинских стручњака од огромног значаја за Србију у борби против вируса корона, јер су га они први побиједили.

 

Вучић је рекао да ће кинески стручњаци да науче Србију како да се бори против вируса корона.

Он је навео да је вечерас стигао први дио бесплатне кинеске помоћи, а ријеч је о маскама, рукавицама, респираторима, а да је други српски авион “А320” већ у Кини и преноси други дио помоћи.

“Све је бесплатна подршка и помоћ, донација Кине. Показали су се као пријатељи када нам тешко. Данас је време да покажемо дисциплину и одговорност”, рекао је Вучић након што је на београдском аеродрому дочекао авион са кинеском помоћи и медицинским стручњацима.

Вучић је захвалио кинеском предсједнику Си Ђинпингу, Комунистичкој партији Кине и кинеском народу, те истакао да ће Србија знати да узврати својим кинеским пријатељима ако им икад буде тешко, не само поштовањем, него и љубављу.

Према његовим ријечима, кинеског предсједника Си Ђинпинга ће, када буде долазио у Србију, дочекати стотине хиљада људи.

“Показали су се као наши пријатељи када је најтеже. Не интересује ме ко ће нам шта у свету рећи, ви сте ти који нам помажу да опстане живот и наша Србија. Бескрајно хвала на вашој солидарности”, рекао је Вучић.

Амбасадор Кине у Београду Чен Бо рекла је да је вирус корона непријатељ цијелог човјечанства, да је потребна солидарност у овом тренутку и да ће се Кина са српским пријатељима борити до коначне побједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана