На аеродром Никола Тесла стигла медицинска помоћ из ЕУ

ГС
На аеродром Никола Тесла стигла медицинска помоћ из ЕУ

На београдски аеродром Никола Тесла данас је стигао авион са медицинском опремом коју је дијелом донирала ЕУ, а дијелом купила Србија.

Авион са помоћи дочекали су шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и премијер Србије Ана Брнабић, која је навела да је ЕУ донирала заштитне маске, бесконтактне топломјере, а да се у авиону налази и нешто више од 200.000 заштитних скафандера које је Србија купила за здравствене раднике и запослене у геронтолошким центрима и другим угроженим установама.

- Ово је 11. од укупно 15 авиона за које транспорт плаћа ЕУ. Тај транспорт од Кине до Србије, у зависности од величине авиона кошта од 400.000 до 500.000 евра. Очекујемо додатне тријажне контејнере у наредној недjељи, као и машине за кисеоник и респираторе - рекла је Брнабићева.

Она истиче да је упутила писмо комесару за проширење ЕУ Оливеру Верхејиу да размотри могућност да заједно са ЕУ одобри помоћ Србији како би имала додатне авионе који допремају опрему коју је Србија већ купила својим новцем.

Брнабићева је навела да је договорено да се 93 милиона евра, колико је било предвиђено за Србију кроз ИПА фондове ЕУ, преусмјери за хитну медицинску помоћ, као и да је ЕУ омогућила још 80 милиона евра за економски опоравак Србије.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је у авиону медицинска опрема коју је ЕУ донирала, међу којима је 800.000 заштитних маски за медицинске раднике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана