Музичари и глумци се опраштају од Балашевића

Танјуг

БЕОГРАД - Многе колеге музичари и драмски умјетници опраштају се на друштвеним мрежама од великог пјесника и кантаутора Ђорђа Балашевића, сви редом у огромном шоку и невјерици да се његов изнендни одлазак заиста догодио.

Цио регион на просторима бивше Југославије је такође потресен овом трагедијом и великим губитком.

Умјетница Амира Медуњанин, веома чест гост Београда и Србије, одлучила је да се опрости од Балашевића стиховима из његове пјесме “Лађарска серената”, чији је текст подијелила на свом Фејсбук профилу:

“Да од силних брига Бог посустане, па ме замоли да га одменим не би било лепо да му док не устане, свет на боље променим”.

Масимо Савић се од легендарног Балашевића опростио се стиховима из пјесме “Живот је море” и записао да не вјерује у његов одлазак.

“Мог мора нема, ал'' ја живим у нади, да можда, ипак, негде срешћемо се још”, стихови су које је Масимо подјелио на Инстаграму.

“Овим стиховима из Балашевићеве пјесме ''Живот је море'', коју сам пјевао на албуму ''Сунце се поново рађа'', покушавам се опростити, а претешко ми је прихватити чињеницу да га више нема. Да више неће стварати. Да више неће пунити то море живота ведрином. И љубављу. За музику. И за човјека. Панонски морнару, туга је моја без краја и дна”, поручио је Масимо.

Најпотресније и најдуже објаве из неколико наставака је написала Кристина Ковач, која није хтјела да се помири са чињеницом да се тако нешто уопште могло догодити.

“Реците ми да није истина....Молим вас. Реците ми да је Панонски морнар још увек ту, да није истина да нас је напустио. Плачем, плачем, ужасно сам, бескрајно тужна. Спавај мирно, Ђоле, нека те чувају кошуте плахе вечно гоњене обрисима страха, и сањај како руски волиш, јер ти си, рекло би се, само тако и умео. Ни за ким ког никада нисам упознала нисам овако плакала. Како ће ове сузе престати?”, објављено је Фејсбук профилу Кристине Ковач.

Бас гитариста поп рок групе ''''Неверне бебе'''' Владан Влајко Ђурђевић подсјетио се свих покојних музичара који су отишли за веома кратко вријеме у само неколико дана.

“Свака смрт је сама по себи страшна и тера нас да се замислимо и преиспитамо о свом животу и животу људи око нас…Толико је људи отишло за време ове ужасне пандемије да све полако губи смисао”, написао је басиста.

“Ђолетова смрт ме је ужасно потресла, таквог кантаутора и текстописца тешко да ће мајка поново родити... Жао ми је и Бранка Марушића - Чутуре, пионира YU rock сцене који је преминуо јуче. Сетих се и Мише Алексића као и свих осталих који су нас прерано и ненадано напустили. Ово је мој поздрав свима њима, нека буду са анђелима и нека им је лака земља”, поручио је Ђурђевић.

Рок пjесник, композитор, гитариста, пjевач и продуцент Никола Врањковић само је кратко написао “Збогом и хвала на свему”, а затим “окачио” пjесму од Балашевића - “Неко то од горе види све”.

Словеначки кантаутор Зоран Предин јер је на својој Фејсбук страници само објавио слику на којој су Балашевић и он насмијани, а поред написао “Не знам шта да кажем...”.

Рок група ''''Кербер'''' се од Балашевића на Фејсбуку опростила објавом: “Драги пријатељи, управо смо добили вест да је наш колега, легенда, вечити младић и новосадски лола, Ђорђе Балашевић преминуо! Његово дело остаће златним словима уписано у историју музике овог поднебља! Његовој породици, пријатељима и поштоваоцима, група Кербер изјављује најдубље саучешће. Нека му је вечна слава, спокој и мир његовој души! Збогом легендо!”.

Глумац Бранислав Лечић поетски се изразио на мрежама: “Отишао је Ђоле, велики песник. Увек сам чекао његову нову песму да ми освежи дух, покрене срце и врати у нормалу. Нигде ти не идеш Балашевићу! Остаћеш вечно са нама да штитимо наше багрење!”.

Продуцент Јелена Митровић, која стоји иза успјешног филма “Отац” свог супруга Срдана Голубовића, пружила је своје мисли да је ствар укуса да ли је неко слушао или није Балашевића, али да је неспорно био велика звијезда и словенска душа.

“Увек доследан својим ставовима и песмама. Јако сам тужна.

Путуј Ђоле, баш си прерано отишао”, са тугом се опростила продуценкиња.

Један од чланова поп рок састава “У шкрипцу” и власник концертне агенције ''''Long Play'''' Зоран Вуловић Вуле организовао је посљедњи велики концерт Балашевића у Крагујевцу, непосредно пред налет ковида 19.

“Драги Ђоле нека ти је вечна слава” - кратко се огласио Вуловић, а онда записао култне стихове: “Један д-мол, ме развали, неки би то просто тугом назвали, није то, шта је туга за д-мол?”.

Музички менаџер Миша Релић, оснивач концертних клубова ''''BitefArtCafe'''' и директор фестивала Мусицологџ, на Фејсбуку је објавио: “Преминуо је један посебан уметник и човек, макар према ономе што ја знам о њему, оно мало што сам имао прилике да причам са њим, али и како су ми музичари причали о њему. А то, да музичари воле свог шефа, е то је баш реткост. Панонски шмекер, шансоњер, уметник, тако посебан, јединствен и велики, а тако некако обичан и народски. Макар сам га ја тако доживео. Баш сам тужан. Није то баш мој ''cup of tea'', али изузетно сам га поштовао”.

Никола Којо је био видно узнемирен када је чуо за овај губитак.

“Оде нам још један великан музике...Сваки твој стих, твоја строфа и емоција урезана је дубоко у мени испод коже. Почивај у миру Легендо музике! Лепо сећање си оставио иза себе! Живиш у нама. Поздрави све моје колеге горе на небу, посебно мог драгог кума Манду! Срешћемо се сви. Некад! Хвала ти на свему!”, закључио је Којо.

Отишао је велики пјесник, ово је огроман губитак за нашу културу, сагласни су Момчило Бајагић Бајага и Милан Ђурђевић, фронтмен бенда Неверне бебе у изјави за Тањуг поводом смрти Ђорђа Балашевића.

- Отишао је велики пјесник, ово је огроман губитак за нашу културу, сагласни су Момчило Бајагић Бајага и Милан Ђурђевић, фронтмен бенда Неверне бебе у изјави за Тањуг поводом смрти Ђорђа Балашевића.

Лидер састава "Бајага и инструктори" каже да му је много тешко и да је вирус Цовид 19 изузетно непредвидива и опака болест која не бира.

"Ђоле је био један од симбола југословенске поп сцене и његове песме су биле препознатљиве од Вардара па до Триглава. Много ми је тешко и никако не могу да "обрадим" информацију да Ђолета више нема. Био је велики песник и нема сумње да је његов одлазак велики ударац за нашу културу", казао је Бајагић.

Милан Ђурђевић каже да је Балашевић био непревазиђени пјесник на регионалној поп сцени и да је имао посебан музички израз који је одушевљавао милионе људи.

"Лако је било волети Балашевића када је био врхунски песник. Оставио је немерљив траг у нашој поп култури и разнежио својим песмама бројне генерације. Несумњиво је његов одлазак озбиљан губитак за нашу културу, али и за све људи коју су волели његове песме. балашевић је био непоновљив" казао је Ђурђевић.

Саучешће је упутио и Бора Ђорђевић, фронтмен Рибље чорбе.

Иако су се знали медијски препуцавати, били и у свађи, један другог су цијенили као умјетнике.

Једне прилике упитан шта мисли о Балашевићу, Ђорђевић је рекао:

"Приватно га не цијеним много, али не могу да му ускратим таленат. Не таленат, него сјајан аутор. Један од ријетких пјесника који може да ме изненади. Говорим о Ђорђу Балашевићу. На потпуно смо супротним странама, не цијеним га као човјека али поштујем његов рад. Било би идиотски са моје стране рећи да његове пјесме не ваљају, кад су његове пјесме одличне".

Пјевач Халид Бешлић био је пријатељ с легендарним Ђорђем Балашевићем и огласио кратко на друштвеним мрежама.

"Једноставно ћу да заћутим. Нека ти је лака црна земља", написао је Бешлић уз Балашевићеву фотографију.

Глумац Андрија Милошевић опростио се од пjевача на свом профилу на Инстаграму:

"Добри песниче, хвала ти на инспирацији, на небеском дару, на постојању".

Раде Шербеџија је са великом тугом дочекао вijест о смрти свог пријатеља. Он каже да је по свему Балашевић био посебан.

"Та његова поезија, та музика, ти молови, које је могао да отпjева само он. Нико га није могао да имитира, јер су те пjесме имале балашевићевски мол, толико препознатљив и само њему својствен", рекао је Шербеџија.

Лора Монтено, унука Кемала Монтена, рекла је у кратком разговору за klix.ba да је њу и њену породицу смрт Ђорђа Балашевића изузетно погодила. Лора истиче да је управо Балашевић био велика подршка породици Монтено након Кемине смрти.

"Стварно нам је жао, заиста. Када је Кемо умро осјећали смо подршку од њега и најљепше што ми се десило након тога је била пјесма 'Дует'. Био је то велики гест, памтићемо Балашевића заувијек, као и његове пјесме. Сви добри људи одлазе", рекла је Лора Монтено.

Глумци Јелена Орашанин Теодосић, Миодраг Радоњић и Борис Пинговић одлучили су да се опросте од Балашевића омиљеним стиховима, а Пинговић је у својој објави додао да му је тешко због ове вијести.

Драган Ивановић, који је свирао у бенду славног музичара, опростио се од свог колеге емотивном поруком.

"Збогом Ђоле... немам ријечи да опишем колику тугу осјећам, свирање са тобом је била најузвишенија музичка мисија коју сам имао...бесконачне сате уз твоју музику и текстове не знам шта може замијенити! На срећу остаће твоје огромно музичко и литерарно богатство да нас подсјећа на боља времена...збогом", написао је Ивановић на свом профилу на Фејсбуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана