Музеј жртава геноцида огорчен: Санкалиште на спомен-гробљу срамота родитеља и пропуст надлежних

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Музеј жртава геноцида саопштио је данас да је са забринутошћу и огорчењем примио је информацију о скрнављењу Спомен-гробља стрељаних у Сремској Митровици.

Музеј жртава геноцида је подсјетио да је у оквиру гробља "сахрањено око 6.000 српских, јеврејских и ромских жртава хрватског геноцида и њемачког терора међу којима и истакнути српски сликар Сава Шумановић".

"Наиме, ових дана, на запрепашћење јавности, масовне гробнице у Сремској Митровици користе се као један од простора за игру, разбибригу, забаву, санкање и друге активности непримерене масовном губилишту недужних цивила", каже се у саопштењу.

Предсједник СУБНОР-а Сремске Митровице Раде Корица рекао је да је родитељска срамота и пропуст надлежних то што су пирамидалне хумке на спомен-гробљу у том граду, на којем почива око 7.950 жртава усташког и нацистичког терора, претворене у скијалишта и санкалишта, те нагласио да "зимске радости" ове врсте морају одмах престати.

Корица је навео да је СУБНОР упутио приговор Заводу за заштиту споменика Сремска Митровица и обезбјеђењу Спомен-гробља, али да још нико није реаговао.

"Упутили смо приговор да се то припази. Већ има плаћено обезбеђење на том спомен-гробљу и они морају да реагују. Та деца су мала, али нема смисла да им родитељи то допуштају и да их воде да се тамо санкају и скијају", рекао је Корица Срни.

Он је навео да унутар спомен-гробља има шест пирамидалних хумки висине око 10 метара које су ове зиме добиле намјену која вријеђа све оне који поштују жртве и њихове потомке.

Корица је рекао да се овај простор меморијала редовно одржава и да се сва оштећења у ходу санирају.

Музеј жртава геноцида затражио је да надлежни хитно реагују поводом скрнављења спомен-гробља у Сремској Митровици на којем су сахрањене српске, јеврејске и ромске жртве хрватског геноцида и њемачког терора, међу којима и велики српски сликар Сава Шумановић.

Из Музеја су апеловали да несавјесни и неодговорни појединци без одгађања обуставе непримјерене активности на простору спомен-гробља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана