Музеј жртава геноцида: Медаљу посвећујемо свим колегама

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Предсjедник Александар Вучић, поводом Дана државности Србије, одликовао је Музеј жртава геноцида Златном медаљом за заслуге поводом обележавања јубиларне 30. годишњице постојања и успјешног рада те институције, саопштено је данас из Музеја.

Обједињену и образложену иницијативу предсједнику Србије да Златном медаљом за заслуге одликује Музеј жртава геноцида, упутили су Народни музеј у Београду, Државни архив Србије, "Филмске новости", Музеј позоришне уметности и Музеј примењене уметности, наводено је у саопштењу.

Музеј жртава геноцида је основала Скупштина Србије 1992. године ради трајног сјећања на жртве геноцида почињеног над Србима, прикупљања, обраде и коришћења података о њима и остваривању обавеза из Међународне конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Музеј се бави и прикупљањем, обрадом и коришћењем података о Холокаусту и Самударипену, прикупља, обрађује и чува податке о појединачним и групним жртвама злочина геноцида и другим геноцидним чињеницама, о злочину геноцида, службена документа, спискове, свједочења, музејске експонате, фотографије, филмове, видео и тонске снимке, књиге, медицинску и другу документацију…

Документација која се налази у Музеју, садржајем се односи, поред злочина геноцида, и на ратне злочине, етничка чишћења, стратишта, јаме, логоре, затворе, принудна расељавања, покрштавања, узимање талаца, принудни рад, пљачку и уништавање имовине, културно-историјских и верских споменика, употребу недозвољених средстава у борби.

Музеј има више од 15 личних фондова са 52.000 докумената и 40.000 скениране документарне грађе, а располаже и са више од 230 архивских кутија са 200.000 докумената из периода Другог свјетског рата и ратова за југословенско наслеђе (1991-1999), збирком документарних фотографија са више од 20.000 фотографија, збирком дигиталне архивске грађе са око 1.500 000 јединица, збирком видео и аудио записа са више од 200 сати материјала.

Музеј има значајне збирке уметничких дјела, предмета и оружја, а посједује и оригинална документа и предмете логораша из логора у НДХ.

Музеј је до сада објавио више од 180 књига, реализовао више од 30 изложби које су представљене у Србији и региону, на просторима некадашње Југославије, а неке од њих представљене су у Италији и Великој Британији.

Реализовао је неколико пројеката чији су резултат били документарни и документарно-играни филмови о логорима у Јасеновцу, на Старом Сајмиштеу, о стрељању у Крагујевцу октобра 1941. године…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана