Музеј жртава геноцида: Кућа ратног злочинца не може да буде центар културе

Срна
Музеј жртава геноцида: Кућа ратног злочинца не може да буде центар културе

БЕОГРАД - Музеј жртава геноцида у Београду оцијенио је као непримјерну одлуку УНДП-а да подржи оснивање и смјештање регионалног центра за културу у кући Џафера Ибрахима Деве, који је непосредно учествовао у припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом на Космету 1944. године и позвао на одустајање од те намјере.

Музеј жртава геноцида је у саопштењу нагласио да је Дева ратни злочинац, те да тај антицивилизацијски и срамотан поступак са правом изазива узнемирење и забринутост јавности, а да посебно забрињава и узнемирава чињеница да се он одвија под окриљем УНДП-а, ЕУ и Министарства културе, омладине и спорта самопроглашеног Косова.

-Читав поступак представља покушај заснивања процеса помирења међу албанском и другим неалбанским заједницама на чињеници да је за узор складног, толерантног и мирног међуетничког живота на Косову и Метохији истакнута особа чија су дела током Другог светског рата била све само не покретачка сила дијалога међу заједницама и њихове друштвене кохезије - наведено је у саопштењу.

УНДП је 2. фебруара путем својих налога на друштвеним мрежама објавио вијест о почетку рестаурације некадашње куће Џафера Деве у Косовској Митровици.

Дева је био министар унутрашњих послова Албаније за вријеме њемачке окупације.

У објелодањеној архиви америчке Централне обавештајне агенције наведено да је Дева у Београду, у љето 1943. добио инструкције њемачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Њемачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани.

Исти извори наводе и да га је Хитлер одликовао 1944. године, али га и означавају као једног од налогодаваца убиства више од 80 грађана Тиране због сумње да су антифашисти.

Дева је, такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизују „Скендербег“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана