Музеј Николе Тесле се сели у Термоелектрану на Дорћолу

Срна
Foto: Mузеј Николе Тесле

БЕОГРАД- Музеј Николе Тесле биће пресељен у зграду Термоелектране "Снага и светлост" у Београду, која у потпуности одговара потребама овог музеја, одлучила је данас Влада Србије.

Објекат Термоелектране "Снага и светлост" саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела и састоји се из зграде Термоелектране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења, а утврђен је за споменик културе.

Из Министарства културе и информисања Србије саопштено је да ће Музеј Николе Тесле, као изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о Теслином животу и раду, на овај начин добити адекватан простор како би се наставило са промовисањем лика и дјела једног од највећих умова 20. вијека.

Министарство културе и информисања истиче да се покретна културна добра у вези са животом и дјелом Николе Тесле, која чине збирни фонд Музеја, разврставају на начин који омогућава правилно обављање прописаних послова заштите културних добара и савремену музеолошку презентацију музејских збирки.

То су збирке предмета из области електротехнике, машинства, хемијске технологије, ситних техничких предмета, личних Теслиних предмета, ликовне и примијењене умјетности из заоставштине овог великог српског научника, меморијалних предмета, као и збирка ликовне и примијењене умјетности Музеја Николе Тесле.

Музеј Николе Тесле је 21. маја 2020. године постао републичка установа културе, наводи се у саопштењу.

Термоелектрана "Снага и светлост" налази се на обали Дунава на Дорћолу, у Београду.

Била је у функцији од 1932. до 1969. године, а данас је дио индустријског насљеђа, значајних културно-историјских и архитектонско-урбанистичких вриједности у привредној, техничкој, друштвеној и градитељској прошлости Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана