Мушкарац преминуо након операције хемороида

ГС
Мушкарац преминуо након операције хемороида

БЕОГРАД- Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против љекара и власника поликлинике "011 Медикал Тим-Београд" Бранимира К. (54) због сумње да је при пружању љекарске помоћи очигледно несавјесно поступао, усљед чега је 30. децембра 2023. године наступила смрт Н.Б. (39).

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченом се на терет ставља кривично дјело тешка дјела против здравља људи из члана 259 став 2 у вези става 251 став 1 Кривичног законика, за које је запријећена казна затвора од 2 до 12 година, саопштено је из тог Тужилаштва.

Основи сумње да је Бранимир К. извршио наведено кривично дјело произлазе из кривичне пријаве породице оштећеног, извјештаја Министарства здравља, обдукционог налаза и судско-медицинског вјештачења Медицинског факултета Универзитета у Нишу, приложене љекарске документације као и других материјалних доказа.

Саслушање осумњиченог било је заказано за данас, али је одложено за крај августа на молбу браниоца осумњиченог, јавља Танјуг.

Такође, у току истраге биће испитан у својству свједока представник породице оштећеног и биће предузете друге доказне радње неопходне за доношење одлуке.

Према наредби о спровођењу истраге, постоје основи сумње да је Бранимир К. 26. децембра 2023. године у стању урачунљивости, при чему је био свјестан да својим поступањем може учинити дјело, па је на то пристао, као љекар при пружању љекарске помоћи очигледно несавјесно поступао.

Он је, како се сумња, извршио оперативно лијечење хемороидалних чворова код оштећеног у условима опште анестезије и то неадекватном употребом ласера, усљед чега је по окончању захвата и буђења из анестезије оштећени Н.Б. трпио јаке болове и био лошег општег здравственог стања, али је упркос томе пуштен на кућно лијечење око 18 часова.

У току ноћи и наредног дана здравствено стање Н.Б. се све више погоршавало, уз високу температуру, стомачне тегобе и јаке болове, о чему је окривљени био обавијештен од стране Н.Б. и чланова његове породице, али није извршио непосредан хитан преглед, иако је на то упућивало стање оштећеног, а ради утврђивања разлога за настанак тегоба које значајно одударају од очекиваног налаза за постоперативни ток и предузимања хитних медицинских мјера ради збрињавања оштећеног.

Због тога је оштећени 29. децембра 2023. године примљен у Ургентни центар КЦС, гдје је, и поред адекватних медицинских мјера, сутрадан преминуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана