МУП Србије упозорава на лажне поруке и појаву “Тројанца”

Срна
МУП Србије упозорава на лажне поруке и појаву “Тројанца”

БЕОГРАД - Из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије вечерас је саопштено да се појавио малициозни компјутерски програм “Тројанац” који се шири електронским порукама послатим са наводне имејл адресе МУП-а [email protected] и упозорило грађане и компаније да не отварају такву поруку уколико је приме.

Како је саопштено из МУП-а Србије, у наведеном имејлу пошиљалац се представља као директор полиције и позива примаоца поруке да дође у полицију у вези са наводном истрагом која се води против њега, као и да погледа документа послата у прилогу поруке, те да по потреби ангажује адвоката.

Ријеч је о поруци која се шаље са ВПН сервиса у иностранству преко кога се лажно представља да се имејл шаље са адресе МУП-а, а прилог чини фајл “pdf.iso”, који у себи садржи малициозни “Тројанац” који детектује 22 антивирусна алата.

МУП је апеловао да се не отварају овакве електронске поште пристигле са непознатих адреса, али ни са познатих када њихов садржај указује на нешто што није уобичајено.

У саопштењу се истиче да Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду предузима све мјере и радње на идентификацији локације и починилаца ове “фишинг” кампање.

МУП позива компаније и грађане да уколико добију такву електронску поруку то пријаве Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала на имејл адресу [email protected]

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана