МСП: Српски дипломата није прекршио одредбе Бечке конвенције, хрватски јесте

Танјуг
МСП: Српски дипломата није прекршио одредбе Бечке конвенције, хрватски јесте

БЕОГРАД - Министарство спољних послова (МСП) Србије саопштило је данас да српски конзул-савјетник Петар Новаковић  својим дјеловањем у Хрватској ниједног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.

-Српски конзул на дужност је ступио половином септембра 2023. године и захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције - наводи се у саопштењу српског МСП-а.

У саопштењу наглашавају да су нетачне тврдње шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана и Министарствa спољних и европских послова ( МВЕП) Хрватске да се ради о реципрочним мјерама према српском савјетнику-конзулу у Амбасади Србије у Загребу.

Српски МСП позива МВЕП да, како наводе, уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа двије државе, уместо што својим потезима додатно подрива добросусједске односе и мир и стабилност у региону.

МСП, наводи се, одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

-У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена - наводи се у саопштењу.

Гордан Грлић Радман изјавио је данас да је савјетник Амбасаде Србије у Загребу проглашен персоном нон грата, што је реципрочан одговор на ранију одлуку Србије да протјера првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду.

 Грлић Радман је рекао да је амбсадору Србије у Загребу Јелени Милић уручена нота у којој се наводи да савјетник у Амбасади мора да напусти територију Хрватске.

Он је навео да првом секретару у Амбасади Хрватске у Београду није речено због чега је проглашен за персону нон грата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана