Морао да потпише лажно признање: Албанац свједочио о злостављању у притвору ОВК

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД – Албански свједок изјавио је данас у Хагу на суђењу четворици лидера терористичке ОВК да су га припадници те организације 1998. године ухапсили код Призрена, затворили и злостављали, као и да је у притвору видио друге са траговима озбиљног злостављања.


Свједок, који је због заштите идентитета исказ дао иза затворених врата, рекао је да му је док је био изложен насиљу речено да мора да помогне ОВК те да је био принуђен да потпише извјесно “признање”.

Према ријечима тужилаца, свједок и данас осјећа посљедице злостављања у притвору ОВК.

Пошто је одговорио на питања тужилаца, свједока су унакрсно испитивали браниоци оптужених, преноси портал “Косово онлајн”.

Оптужница у 10 тачака терети вође терористичке ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Припадници ОВК су, под командом оптужених те злочине починили у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Према оптужници, ОВК је спроводила планирано и систематско насиље над Албанцима које је прогласила за колаборанте са српским властима, издајнике и шпијуне.

Заједно са Србима и Ромима, војници ОВК су, како се наводи, те Албанце противправно лишавали слободе, пребијали, злостављали и убијали у десетинама импровизованих притворских центара.

Суђење лидерима ОВК почело је у априлу прошле године. /крај/сас/мђЕнтер

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана