Мора ли Брнабић напустити вилу Јованке Броз?

ГС
Мора ли Брнабић напустити вилу Јованке Броз?

БЕОГРАД - Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић неће морати да се исели из виле Јованке Броз – произилази из нове уредбе коју је у четвртак усвојила Влада Србије, којом ова вила губи статус резиденције.

Вила у Београду у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, познатија у јавности као Јованкина вила – неће више бити резиденција. Тако је прописано измјенама Уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије.

Резиденције су, према уредби, зграде које се користе за боравак предсједника Републике и предсједника Владе Србије, као и за пријем и боравак страних предсједника држава или влада.

С обзиром да Ана Брнабић више није премијерка, очекивало се да се у року од шест мјесеци исели из Јованкине виле која је имала статус резиденције, пише Н1.

По новој уредби, овој вили статус резиденције је одузет, а новим чланом уредбе прописује њена нова намјена – постаје репрезентативна зграда за боравак предсједника Народне скупштине.

„Вила у Београду у Булевару кнеза Александра Карађорђевића број 75 одређује се за боравак и репрезентативне потребе предсједника Народне скупштине и пријем и боравак страних гостију Републике Србије у оквиру међународне сарадње Народне скупштинеˮ, стоји у измјенама уредбе коју је усвојила Влада.

Подсјетимо, бивша премијерка, а садашња предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић живи у вили у којем је до смрти живјела Титова удовица Јованка Броз.

Тај објекат је деценијама пропадао. Најављивана је била и његова продаја због великих трошкова реконструкције, али је прије избора Брнабић на мјесто премијерке ипак почело реновирање.

Јавност никада није сазнала колико су износили трошкови реконструкције, а у медијима је било ријечи о 2,5 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана