Мојсиловић: Потребан обавезан војни рок

Срна
Мојсиловић: Потребан обавезан војни рок

БЕОГРАД - Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић је рекао да ће Војска Србије из године у годину бити све јача, те оцијенио да је за војну неутралност Србији потребно увођење обавезног војног рока.

“Сматрам, а то је став и Генералштаба, да је у условима војне неутралности, обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске”, рекао је генерал Мојсиловић за “Политику”.

Према његовим ријечима, враћање обавезног војног рока је једно од рјешења за унапређење квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица Војске Србије, уз истовремено оспособљавање најширег дијела становништва за одбрану земље и поступање у ванредним ситуацијама.

Генерал Мојсиловић каже да ће професионални војници и даље бити кључни ослонац команди и јединица у извршавању мисија и задатака Војске Србије, а уколико се однесе одлука о обавезном служењу војног рока, модел попуна Војске Србије биће комбиновани.

“Модел тоталне одбране је свеобухватан одговор система одбране на изазове, ризике и пријетње безбједности значајне за одбрану Србије, и то првенствено ослонцем на сопствене снаге и потенцијале”, рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Генерал Мојсиловић је напоменуо да ће се тренд јачања Војске Србије наставити, те најавио вјежбе Војске Србије и са САД и са Русијом.

Он је најавио да ће у септембру бити изведена вјежба војски Србије и САД на полигону “Међа” и ваздушном простору Србије, те да је ријеч маневру падобранских јединица, када ће бити увјежбавано снабдијевање из ваздуха из коришћење ваздухоплова Србије и САД за десантирање терета.

Мојсиловић каже да планирано да припадници Војске Србије у јуну учествују у Русији у трилатералној /српско-руско-бјелоруској/ вјежби “Словенско братство” и у септембру у Србији билатералној /српско-руској/ вјежби “Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС”.

Он је рекао да је током ове и наредне године очекују значајне испоруке наоружања војне опреме за Војску Србије, како домаће, тако и из иностранства.

Мојсиловић каже да се очекује испорука нових количина домаћих оклопних борбених возила “милош” и “лазар три”, као и дигитализованог ракетног система “огањ” и ПВО “пасарс”, као и хаубица “нора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана