Младић који је преживио масакр у Малом Орашју: У нашим селима сада влада мук

ГС
Младић који је преживио масакр у Малом Орашју: У нашим селима сада влада мук

Очекујем да убица мојих другова добије одговарајућу казну! Иако је прошло више од седам мјесеци, нама није лакше. Све је исто. Моје другаре ништа неће вратити. Редовно одлазим на мјесто гдје су страдали да упалим свијећу!

Ово су ријечи Јована Ранковића (21) из Малог Орашја који је погођен са пет метака из “калашњикова” у крвавом походу Уроша Блажића 4. маја прошле године, након што је Виши суд у Смедереву потврдио оптужницу против масовног убице и његовог оца.

– У Малом Орашју и Дубони више ништа није исто. Нико не излази напоље, млади се више не окупљају. У селима од кобног дана влада мук – прича Јован за Блиц.

Истиче и да је срамно то што Урошу Блажићу пријети казна затвора од 20 година.

– Срамно! За толико изгубљених живота само 20 година?! Чекамо суђење и одлуку суда – наводи наш саговорник.

Погођен са 4 хица

– Били смо на Равном Гају, сједили, дружили се. У једном тренутку дошао је Урош, изашао из кола и рекао “Лезите доле”, другар је рекао “ајде на пиво”, а ја сам добацио “ладно је”. Умјесто одговора почео је да пуца по нама, мене су прва два метка погодила у руку и груди. Пуцао је са десна на лијево. Након тога, стао сам иза дрвета, окренуо се на десну страну и њега није било. Када сам се окренуо на лијеву страну, видео сам Уроша како пуца по мојим другарима, био је на метар од њих. Тада ме је угледао иза дрвета и рекао “ти иза дрвета, лези доле”. Тада ме је погодило још два метка. Изгубио сам свијест и пао на под. Када сам се освијестио, чуо сам како он улази у кола, затвара врата, даје гас и одлази даље. Мене је само то дрво спасило – испричао је раније Ранковић.

Истакао је тада да је само чуо јауке и гласове другара, те да није знао од кога долазе јер се свега сјећа кроз маглу.

– Чуо сам јауке и гласове. Нисам знао од кога долазе, свега се сјећам кроз маглу – испричао је он раније.

– Сутрадан је био Ђурђевдан, требало је и сутра баш ту да се окупимо. Договарали смо се шта ћемо купити за сутра. Био сам цијео дан са Лазом и Немањом, послије је дошао Марко из школе, па сви остали. Онда је дошао Урош и урадио шта је урадио – испричао је раније наш саговорник.

Јован је тада истакао да убицу није познавао од раније, те да га је видио само једном док је пролазио кроз школско двориште.

– Пола нас који смо то вече били ту нисмо га познавали. Никада нисмо били у било каквом сукобу са њим. Виђали смо га само како пролази мотором кроз Мало Орашје – додао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана