Млада научница из Србије добила престижно признање

Телеграф
Млада научница из Србије добила престижно признање

БЕОГРАД - Николина Кастратовић, двадесетосмогодишња истраживачица са Факултета медицинских наука у Крагујевцу, поносно је стала раме уз раме са најистакнутијим свјетским научницима, након што је освојила престижно признање "Young Talents" за 2023. годину, које додјељује реномирани (Coehar (Center of Excellence for the acceleration of Harm Reduction) и Универзитет у Катањи, Италија.

Ово признање, осим за каријеру младе научнице, представља и велики корак напред за српску научну заједницу на свјетској сцени.

Николина је свој рад, који мијења начин на који посматрамо штетност пушења, представила на престижној "EUROTOX 2024" конференцији у Копенхагену. Њено истраживање изазвало је велику пажњу међународних стручњака из области токсикологије и медицинских истраживања, поставивши Србију на мапу кључних иновација у области смањења штетности пушења.

Истраживање које мијења правила игре

Резултати истраживања Николине Кастратовић јасно показују да дувански дим цигарета драстично смањује регенеративни потенцијал матичних ћелија, док уређаји попут IQOS-а, који емитују аеросол умјесто дима, имају знатно блажи негативан утицај. Ови налази отварају нове могућности за дискусије о смањењу штетности и преласку на бездимне алтернативе.

Цигарете озбиљно ометају зацијељивање ткива, преживљавање и способност ћелија да се размножавају, док уређаји који емитују аеросол пружају ћелијама већи капацитет за борбу против инфламације и регенерацију оштећења. Ови резултати показују потенцијалне предности преласка на мање штетне алтернативе, што може бити кључна информација у будућим дискусијама о смањењу штетности од пушења.

Ко је Николина Кастратовић?

Николина Кастратовић, асистент на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, већ је оставила значајан траг у свијету науке. Под менторством проф. др Владислава Воларевића, водећег стручњака у области редукције штетности, Николина је објавила пет научних радова у престижним међународним часописима, фокусирајући се на поређење традиционалних цигарета и уређаја за гријање дувана. Њена посвећеност истраживању и непрекидна жеља за учењем стављају је у сам врх младих научника који ће обликовати будућност науке у Србији и свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана