Mјесец дана протеста: На сјеверу Косова и Метохије настављена окупљања

Танјуг
Foto: Танјуг

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Срби су се и данас окупили, мирно протестујући испред зграда општина Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, на сјеверу Косова и Метохије.

Срби већ мјесец дана протестују захтијевајући повлачење специјалне полиције из општинских зграда и са сјевера Косова, пуштање на слободу свих ухапшених Срба, затим да албански градоначелници не раде из просторија српских општина, као и формирање Заједнице српских општина. 

Грађани и запослени у локалним самоуправама којима су узурпирана радна мјеста од стране припадника такозване косовске полиције и албанских градоначелника изабраних са нешто више од три посто гласова и без учешћа Срба на изборима, ријешени су да на протестима остану до испуњења захтјева због којих су Срби и напустили привремене косовске институције.

Албански градоначелници су 26. маја ушли у општинске просторије уз подршку такозване Косовске специјалне полиције, и поред покушаја Срба да их у томе спријече. 

Припадници КФОР-а су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а послије неуспјелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника.

 

Повријеђено је преко 50 Срба и 30 војника КФОР-а, а од 29. маја, ухапшена су осморица Срба. 

Једино је Радош Петровић из Звечана, уз кауцију, пуштен да се брани са слободе. 

У згради општине Лепосавић, од 29. маја, борави албански градоначелник Љуљзим Хетеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана