Митровић: Кључни пројекти за Српску, Србију и БиХ немају разумијевања код бошњачких и хрватских представника

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Споразум о хидротехничким и багерским радовима на ушћу Дрине у Саву изузетно значајан за уређење пловног пута ријеке Саве, али и изражава жаљење што за неке кључне пројекте за Републику Српску, БиХ и Србију нема разумијевања код бошњачког и хрватског народа, рекао је министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Митровић је, након потписивања овог споразума са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем у Београду у Влади Србије, на прес конференцији изразио задовољство, наводећи да се у Влади Србије осјећа као "свој на своме".

Он је напоменуо да се тај пловни пут налази на почетку територије БиХ, односно Републике Српске, те подсјетио да су и у претходном периоду потписани одређени споразуми, али да, нажалост, нема разумијевања у Савјету министара од бошњачког и хрватског народа, јер има још пар пројеката који су битни и кључни, како за Српску, БиХ, тако и за Србију.

Митровић је напоменуо да је прије 10 дана Савјет министара одбио верификацију закључка Предсједништва БиХ, који се односио на источну гасну конекцију између Србије и Републике Српске, што нису подржали представници хрватског народа, док бошњачки јесу.

"То је нешто што се врло често догађа", рекао је Митровић, те поменуо и пројекат "Аеродром Требиње", за који је предсједник Србије Александар Вучић обезбиједио средства, али да се поново појавио проблем на Савјету министара, а касније и у Предсједништву БиХ.

Митровић је рекао да тренутно у Предсједништву БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић не желе да ставе ту тачку на дневни ред и једноставно то желе блокирати.

"Да будемо искрени, све оно што Србија улаже на нивоу БиХ, бошњачки или хрватски представници желе блокирати", рекао је Митровић и подсјетио да је Србија у претходном периоду показала да води рачуна о својим Србима преко ријеке Дрине, што је показала и суфинансирањем аутопута Београд-Бањалука са око 100 милиона евра.

Он је истакао да ова помоћ Српској изузетно значи и веома је битно за повезивање Београда са Бањалуком, односно Београда са Сарајевом и Сарајева према Београду.

Митровић је изразио наду да ће и у наредном периоду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, који је увијек био у служби српског народа преко ријеке Дрине, наставити ову сарадњу и да ће у будућем периоду исто тако постојати подршка за разне пројекте од Вучића и Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана