Митрополит Порфирије: Коме је у интересу да покрене нови ратни пожар?

Срна
Митрополит Порфирије: Коме је у интересу да покрене нови ратни пожар?

БЕОГРАД - Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изразио је бојазан да оркестрирана кампања против предсједника Србије, њене Владе и српског народа може вратити регион у стање политичких тензија и запитао коме је у интересу да поремети и покрене нови ратни пожар.

Митрополит у ауторском тексту за Тањуг изражава жаљење што очување мира на простору постјугословенских земаља и међусобна сарадња, конкретно са Србијом, не одговарају “професионалним креаторима конфликата”.

Владика скреће пажњу да реагује у својству православног архипастира у Хрватској и Словенији, који по природи ствари, учествује и у питањима опстанка и духовног просперитета српског народа на територијама ових држава.

Митрополит је истакао да поједине личности не воде рачуна о напорима које власт Србије предузима за обезбјеђивање општег добра и напретка међуљудских односа у региону, и умјесто да их охрабре и подрже раде супротно, те као примјер навео текст Соње Бисерко под насловом “Република Српска као ратни плијен од којег Србија не одустаје” на порталу “Дојче веле”, у којем свјесно промовише утисак о поларизованим односима у региону.

Према његовим ријечима, то затим кроз ланчану медијску харангу води обесмишљавању реалног напретка у разрјешавању, до скора, неразмрсивих гордијевих чворова регионалне политичке свакодневице.

“Коме је, дакле, у интересу да мир у Републици Српској и БиХ, утврђен и међународним уговорима загарантовани поредак после 25 година, поремети и покрене нови ратни пожар? И чему, односно коме, служи злонамерно и апсурдно тумачење по коме је Република Српска узрок нестабилности региона”, запитао је митрополит Порфирије.

Владика је подсјетио на мудре ријечи блаженопочившег патријарха Иринеја које истовремено и констатују и опомињу: “Никоме не треба да смета Република Српска. Никоме не треба да смета што народи у Републици Српској и у БиХ данас живе у миру. Изгледа да некоме, ипак, смета. Не треба да будемо неко кога је издалека лако покренути помоћу даљинског управљача”.

“Опасност од медијског стварања жцрно-белог светаж у контексту свеопштег осећаја сложености и неизвености, коју је у позно југословенско доба пророчки исказало истоимено остварење загребачке групе жПрљаво казалиштеж, нужно укључује и опасност од стигматизације Србије у јавној сфери и тиме дискредитације њене улоге у комуникацији и партнерству са управо оним политичким ентитетима у којима је српска мањина, благодарећи конструктивним напорима матице и добрим дијалошким околностима, остварила одређени напредак. Важи, наравно, и обрнуто када су у питању други народи и мањине”, наводи владика.

Владика због тога изражава дубоко жаљење што очување мира на овом простору и тиме његовање сарадње постјугословенских земаља међусобно, а у конкретном случају са Србијом, посебно с циљем побољшања положаја свих мањинских заједница, Срба, Хрвата и других, не одговара “професионалним креаторима конфликата” различитих фела и профила.

“У том смислу се бојим да ова оркестрирана кампања против Србије, њеног председника и њене Владе и безмало читавог српског народа, може угрозити видљиви напредак на плану успостављања међусобног разумевања и тако вратити регион у стање политичких тензија”, истакао је митрополит Порфирије.

Према митрополитовим ријечима, као да извођачи кампања намјерно игноришу напоре које, на примјер, у Хрватској, ради општег добра и напретка предузимају државне власти и заједница српског народа на успостављању међусобног повјерења и напретка, и истовјетним резултатима које кроз сарадњу постижу Влада Србије и хрватски народ који тамо живи.

“Ти подухвати, покренути ради решавања проблема мањинских заједница, благотворно утичу на успостављање поверења између две државе, али и доприносе миру, не само између Срба и Хрвата, него и наше браће муслимана и свих који овде живе”, додао је митрополит.

Владика наводи да, нажалост, као и увијек “професионални креатори конфликата” инсистирају на поларизацијама, на подјелама, сукобима, притом увијек дискредитујући једну страну, како би свако ко има жељу да изграђује мостове и превазилази евентуалне неспоразуме са том страном, у најмању руку, унапријед био обесхрабрен.

“У њиховом дискурсу данас је та страна Србија и њени политички лидери, а сутра, ако затреба, по истој матрици може бити било која влада, држава или било који председник из нашег окружења. У сваком случају, сценарио је јасан, продуцент је исти, улоге су подељене, глумци су свима добро познати, режија је монотона, али је представа за неупућене, а нарочито злонамерне, ефектна: сви су губитници, добитници су само жпрофесионални креатори конфликатаж”, истиче митрополит Порфирије.

Владика Порфирије је навео да имајући све то на уму, и вјерујући да изложена деструктивна настојања неће имати пресудног утицаја на међуљудске и међунационалне односе на овом подручју, остаје да са својом заједницом у Епархији загребачко-љубљанској и свим људима добре воље Христа Богомладенца моли да сачува мир за све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана