Мировић: Истрајавати у борби за идентитет и јединство Срба

Срна
Мировић: Истрајавати у борби за идентитет и јединство Срба

НОВИ САД- Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је данас да је влада на чијем је челу у протекле четири године учинила много како би оснажила Србе из региона и повезала их са матицом Србијом.

"То је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију", рекао је Мировић на Конференцији српских националних организација из региона, која је данас отворена у Новом Саду.

Он је оцијенио да Матица српска има мисију повезивања Срба из региона још од свог оснивања 1826. године у Пешти.

Мировић је навео да је за вријеме мандата његове владе потписан стратешки документ о сарадњи који је чврсто повезао Војводину и Републику Српску у многим областима.

"Тај стратешки документ је донео конретне резултате јер је на основу њега реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде, као и повезивања локалних самоуправа", рекао је Мировић.

Он је додао да је Покрајинска влада по први пут финансијски помогла српске институције у Црној Гори.

"Осим тога, наставили смо са издашнијом финансијском подршком српским институцијама у Мађарској и Румунији, а помогли смо и српске организације у Хрватској", рекао је Мировић.

Он каже да постоји потреба за конкретнијим учешћем на пројектима очувања баштине српског народа, прије свега у Албанији и Сјеверној Македонији.

"Темама опстанка и очувања идентитета нашег народа увек ћемо се бавити и бићемо увек поносни на то што помажемо српски народ и његове установе и организације у земљама у окружењу", рекао је Мировић.

У свом обраћању на отварању Конференције, предсједник Матице српске Драган Станић рекао је да сви заједно морају бити окупљени око једне идеје, а то је унапређење Србије и српског народа гдје год он живи.

На Конференцији српских националних организација из земаља региона, учествују организације из Сјеверне Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана