Мирослав Ивановић: Убиство Оливера политички мотивисано

Srna
Foto: новости

ПРИШТИНА - Мирослав Ивановић, брат убијеног лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, данас је током свједочења на суђењу групи оптужених за учешће у овом убиству, рекао да је сигуран да је тај злочни политички мотивисан.

Ивановић је пред судом у Приштини истакао да остаје при изјави датој 28. марта 2018. године. Он је испричао да је на дан убиства његовог брата био у стану и да му је о томе јавио пријатељ, тадашњи предсједник Основног суда у Косовској Митровици Никола Кабашић.

Свједок је навео да је био свјестан да ће се питање убиства његовог брата исполитизовати и да је затражио да се формира заједничка екипа из Приштине и Косовске Митровице, што је одобрено и приступљено је обдукцији.

Говорећи о свом односу са братом, Мирослав је рекао да је Оливер био типичан старији брат и да је послије очеве смрти преузео његову улогу. Он каже да Оливер о пријетњама није хтио да говори, иако је породица примјећивала да се нешто догађа.

"Никада није рекао да је имао претње, али из тих разговора и препричавања са људима сазнавале су се информације да нешто постоји, неки притисак. Ту је увек било помињања припадника Српске листе, политичке оријентације за коју се везивала група Милана Радоичића која је њима помагала у тим данима", додао је свједок.

Према његовим ријечима, ради се "о групи са криминалним карактеристикама", који нису Митровчани и од којих се становништво града плашило. На питање о сопственим сазнањима о Милану Радоичићу, Мирослав је рекао да, колико је њему познато, то је човек који се у граду /сјеверној Косовској Митровици/ бавио приватним послом, био је видљив његов ресторан "Греј" и једна зграда која је његова инвестиција.

"Он је број један, он је шеф те групе. Ја лично не познајем тог човека, међутим, толико је информација о том човеку да у ту чињеницу можете бити потпуно уверени", рекао је Ивановић.

На питање шта је нађено у новчанику убијеног Оливера, свједок је одговорио да је након убиства, седам до десет дана касније, након повратка из Београда, добио цедуљицу од /невјенчане супруге Оливера Ивановића/ Милене Поповић.

"На цедуљи је писао број регистрације аутомобила. Та цедуљица ми је дата са образложењем да је пронађена у Оливеровом новчанику. Ту цедуљицу сам предао групи истражиоца који су поводом убиства радили у Митровици", испричао је свједок.

Према његовим ријечима, цедуљица је исписана рукописом који није Оливеров, очигледно да му је ту цедуљицу неко дао, под претпоставком да је желио да га упозори на то возило.

"Регистарски број који је писао је КМ 014 ПЗ. Мислим да је на цедуљици писало и санта фе, марка возила", испричао је Мирослав.

Мирослав је рекао да се интересовао за сумњиво возило и да га је брзо видио у граду - џип непрописно затамњених стакала који се кретао по Митровици, те додао да је то возило често виђао у близини ресторана "Греј" и да се везивало за Радоичића. Ивановић је испричао да је једном приликом био праћен из тог возила.

Мирослав је рекао да му није јасно како су телефони убијеног Оливера доспјели у посјед Милене Поповић и да је десетак дана послије Оливеровог убиства један полицајац из сјеверне Косовске Митровице тражио од њега да му преда те телефоне.

"Ја сам те телефоне тражио од Милене Поповић. После седам или десет дана, дала ми их је. Како се код мене затекао Оливеров најстарији син, ја сам му те телефоне дао и упутио га на инспектора полиције. Он му је однео те телефоне", додао је свједок.

Одговарајући на питање о спаљивању Оливеровог аутомобила 2017. године, он је рекао да се то догодило на почетку изборне кампање за градоначелника сјеверне Косовске Митровице.

"Не знам детаље, али сам из разговора са Оливером и Миленом Поповић сазнао да је Оливер имао имена три лица која се озбиљно сумњиче да су то урадили. Помињао се молотовљев коктел и имам сазнања да је Оливер тај списак лица предао полицији", рекао је он, додајући да не зна имена осумњичених.

Мирослав је појаснио да је за напад на Оливерову супругу Милену сазнао од ње.

"Испричала ми је да је тог дана Оливер напустио Митровицу због неког пословног састанка. Рекла је да се једно лице појавило на улазним вратима стана, да је на почетку разговора одгурнуо врата и ушао унутра, да се ноншалантно понашао, да у једном моменту њој ударио шамар и да је изговорио реченицу: Знаће Оливер зашто је то. У том тренутку је и мали Богдан, њихов син, био ту", рекао је свједок.

Послије тог напада, Милена је нападача једном видјела у граду, плашила се и никада више није помињала то лице, али је објашњавала да је ријеч о Црногорцу. На питање да ли познаје оптужене, Ивановић је рекао да не познаје оптужена лица, осим Силване Арсовић, коју дуго зна.

Саслушање ће бити настављено сутра. Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са више хитаца у леђа, док је улазио у просторије своје странке у Митровици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана