Мирна ноћ на барикадама на сјеверу КиМ, данас велики народни протест

Срна
Мирна ноћ на барикадама на сјеверу КиМ, данас велики народни протест

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Ситуација на сјеверу Косова и Метохије током ноћи је била мирна, али су Срби и 12. ноћ заредом провели на девет барикада постављених на путним правцима који Косовску Митровицу повезују са Лепосавићем и Зубиним Потоком, као и на размеђу мултиетничког насеља Брђани у Косовској Митровици и Сунчане долине која се ослања на урбани дио Звечана.

Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за саобраћај, а кретање између општина се одвија заобилазним локалним путевима.

На прелазима, како је потврдио Кфор, распоређене су додатне снаге косовске полиције, Еулекса и Кфора.

Косовска полиција је задржала више барикада јуче постављених на путним правцима према Лепосавићу како би, како су саопштили, контролисали саобраћај и спријечили кријумчарење робе.

Данас у подне испред Крста у мјесту Рударе у општини Звечан, биће одржан највећи народни протест са кога ће Срби упутити поруку мира, али и захтјев да се пусте на слободу ухапшени Срби, да се повуку РОСУ јединице и да се пониште спискови Приштине на којима се налазе имена Срба окривљених да су починили различита кривична дјела.

Из Кризног штаба општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица саопштено је да ће протест бити одржан због најновијих пријетњи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама.

-И због директне подршке Куртију немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа који се дрзнуо да поставља ултиматуме и рокове за уклањање барикада и стао на страну Куртијевог терора и насиља позивамо српски народ на Косову и Метохији на највећи народни протест икада - наводи се у саопштењу.

Из Кризног штаба наводе да ће ово бити највећи протест до сада, те позивају Србе да дођу у Рударе на скуп који почиње у 12 часова.

Косовска полиција саопштила је да озбиљно третира информације које су протеклих дана освануле у медијима о “киднаповању, премлаћивању и малтретирању неких држављана Србије од припадника криминалних структура на том подручју” и предузима неопходне истражне радње на њиховом расвјетљавању.

Ситуација се компликује и на територији Косова и Метохије јужно од Ибра. У јединој српској банци на Космету НЛБ - Комерцијална банка експозитура у Грачаници банкомати су празни, а слично је и у Штрпцу, Шилову и Ранилугу пошто је застало допремање готовог новца из Трезора Народне Банке Србије из Београда.

-Недостаје готовина - тврде у тој банци и савјетују запосленима у српским институцијама који плате примају у динарима да имају стрпљења, али не знају када ће поново бити успостављено редовно снабдијевање Банке готовим новцем који је допремала патрола ЕУЛЕКС полиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана