Министарство одбране: Србија нема ракетни систем Искандер-М

Танјуг
Министарство одбране: Србија нема ракетни систем Искандер-М

БЕОГРАД - Србија не посједује ракетни систем Искандер-М, није разматрала, нити разматра размијештање таквог система на својој територији, навело је Министарство одбране Србије у писаном одговору на упит “Гласа Америке”.

Ријеч је о ракетним системима руске производње чији је домет већи од 500 километара, а намјена им је уништавање противничких аеродрома, авиона, радара и командних центара и ракетних комплекса, додаје се у тексту сајта из Вашингтона.

Фигурирају као оружје које би се, у случају потребе, могло користити против средстава којима НАТО располаже у државама сусједним Русији.

У одговору “Гласу Америке” Министарство одбране Србије потенцирало је опредјељење о војној неутралности, које је, како наводи, ступило на снагу скупштинском одлуком из 2007. године.

“У вези с тим, а поштујући политику војне неутралности, сарађујемо са партнерима широм света, како на Истоку тако и на Западу, не преферирајући при томе ни један савез, организацију или државу појединачно, што је наша предност”, прецизирано је у одговору министарства.

Сарадње Србије у области одбране са Руском Федерацијом је изузетно развијена, и прати традиционално добре и пријатељске билатералне односе између двије земље.

“Такође, напомињемо да наша земља у наоружању Војске Србије поседује и набавља средства војне технике из САД, земаља Европске уније, али и Руске Федерације”, напоменуло је српско министарство.

“Глас Америке” преноси да је прича о Искандер-М систему дошла након што је руски сајт “Војни преглед” пласирао причу о могућем распоређивању руских ракетних система у Србији, и, како се наводи у тексту “Гласа Америке”, у формалном смислу је независно гласило са везама у руском генералштабу и министарству одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана