Министарство: Није уочена промјена боје и мириса Нишаве

ГС
Министарство: Није уочена промјена боје и мириса Нишаве

БЕОГРАД - Министарство заштите животне средине саопштило је данас да су представници Агенције за заштиту животне средине 26. децембра извршили ванредно узорковање и испитивање квалитета воде ријеке Нишава и да том приликом није уочена промјена боје и мириса воде, нити су уочене видљиве отпадне материје.            

Узорковање је извршено у присуству инспектора, а након акцидента насталог превртањем цистерне са амонијаком на територији општине Пирот.

Како се наводи, анализа је показала да су добијене вриједности општих физичко хемијских параметара (пХ вриједност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, хемијска потрошња кисеоника, нитрити, нитрати, ортофосфати, хлориди и сулфати) одговарале прописаним граничним вриједностима за прву и другу класу квалитета површинских вода.

- Измјерена вриједност амонијачног азота је у једном узорку одговарала другој класи квалитета површинских вода, док је у другом незнатно прелазила прописану граничну вриједност за другу класу квалитета, односно одговарала је трећој класи квалитета површинских вода. Током дана урадиће се анализе и на укупни азот, укупни органски угљеник и укупни фосфор - наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће представници Агенције за заштиту животне средине и током данашњег дана извршити узорковање воде из ријеке Нишаве.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана