Министарство културе Србије: Настављена кампања угрожавања културног наслеђа на КиМ

Танјуг
Министарство културе Србије: Настављена кампања угрожавања културног наслеђа на КиМ

БЕОГРАД - Министарство културе Србије указало је данас да се наставља организована кампања угрожавања српског културног и вјерског насљеђа на Косову и Метохији.

Министарство је то саопштило поводом недавног иступања Вјосе Османи и позивања да се манастиру Високи Дечани не врати 24 хектара земље-

-Уместо да од привремених институција у Приштини добијемо одговор када ће коначно спровести одлуку сопствене инстанце, донете још пре седам година о враћању 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, поново чујемо бизарне иступе који сведоче о циничном и отвореном гажењу права Срба на Косову и Метохији - наводи се у саопштењу.

Додаје се да уз р“едовне насртаје на права, безбједност и баштину српског народа на Косову и Метохији, који су практично свакодневни, као и уз покушаје уништавања и фалсификовања културног насљеђа, да је сада пласирана и крајње злонамјерна и апсурдна теза о томе како би повратак земљишта представљао дискриминацију“.

-Очигледно је да изјава Османи, поред осталог, представља и покушај скретања пажње са стварне угрожености српског културног наслеђа на Косову и Метохији, које је под непрекидном претњом, од физичког уништења и скрнављења до фалсификовања и преотимања Високи Дечани, задужбина краља Стефана Дечанског из 14. века, једини је споменик у Европи који се више од 20 година налази под снажном војном заштитом. Реч је о споменику од универзалног светског културног значаја, који се налази на УНЕСКО листи угрожене светске културне баштине и који се прошле године нашао и на листи седам најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе - наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће Министарство културенаставити да подсјећа на неприхватљиву ситуацију у којој се налази српско насљеђе на КиМ и да посвећено ради на његовом очувању, упркос свим безочним насртајима са којима се српска баштина суочава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана