Министарство културе Србије: Апсурдно да Приштина тражи некакав "повратак артефаката"

Srna
Министарство културе Србије: Апсурдно да Приштина тражи некакав "повратак артефаката"

БЕОГРАД- Министарство културе и информисања Србије оцјењује да је апсурдно и лицемјерно када такозвано Министарство културе у Приштини тражи некакав "повратак артефаката" и исказује тобожњу бригу о културном насљеђу.

Ово министарство у саопштењу снажно осуђује злоупотребу друштвених мрежа и ширење дезинформација од привремених институција самоуправљања у Приштини, које покушавају да скрену пажњу са вандалских испада над вјерским и културним објектима, односно организованог угрожавања српске културне баштине на Косову и Метохији.

"Уместо да од привремених институција у Приштини добијемо одговор када ће коначно спровести одлуку сопствене правне инстанце о враћању 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, која је донесена још пре шест година, што је недвосмислен показатељ одсуства владавине права, поново чујемо само бесмислене и неутемељене захтеве", истиче се у тексту.

Из Министарства подсјећају да је манастир Високи Дечани годинама угрожен и од 2006. године налази се на Унесковој листи свјетске баштине, а у опасности је и данас га чувају војници Кфора.

"Културно наслеђе се не ствара фабрикацијама и насилним присвајањем туђег наслеђа. Понављање неће нормализовати присвајање", наглашава се у саопштењу.

Наводи се да су Србија и њено Министарство културе и информисања посвећени очувању културног насљеђа своје земље, али и цијелог свијета, што се јасно види у посвећености циљевима и принципима Унеска, међународним конвенцијама, као и упорним подсјећањем на универзалну вриједност баштине.

Министарство истиче да ће наставити да посвећено штити културно насљеђе од свих насртаја и покушаја злоупотребе и уништавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана