Министарство културе оштро осудило напад на цркву Светог Пантелејмона у Призрену

Танјуг
Министарство културе оштро осудило напад на цркву Светог Пантелејмона у Призрену

БЕОГРАД - Министарство културе данас је оштро осудило напад на цркву Светог Пантелејмона у Призрену, на коју је ноћас бачена експлозивна направа, уз оцијену да напад на цркву, и то другог дана највећег хришћанског празника Васкрса свједочи о континуираној угрожености српске културне и верске баштине на простору Косова и Метохије.

"Последњи напад у низу сведочи да атмосфера страха и антицивилизацијско понашање према српском културном и верском наслеђу на Косову и Метохији не јењавају", наводи се у саопштењу Министарства културе.

Како наводе, континуирана угроженост српске културне и верске баштине на простору КиМ посебно је видљива на примеру цркве Светог Пантелејмона у Призрену која је била запаљена и приликом погрома над Србима у марту 2004. године, као и све цркве у овом граду.

"Овакав тренд угрожавања српског вјерског и културног наслеђа, са циљем брисања трагова постојања српске културе, традиције и народа, додатно забрињава када се има у виду политика неосуђивања и непроцесуирања починиоца оваквих злодела", наводе из министарства

.Како саопштавају, Приштина наставља са лажном и неутемељеном кампањом којом из дана у дан посеже за културним артефактима, са циљем да присвоји културно наслеђе и злоупотребом и фалсификовањем изгради непостојећу државност и културни идентитет тзв. Косова.

Министарство културе апелује на међународне организације и институције да не затварају очи пред политиком мржње и у оквиру свог мандата заштите основна људска права и културну и верску баштину.

У близини врата српске цркве Светог Пантелејмона у Призрену, касно синоћ је избио пожар који је угашен, саопштила је косовска полиција. Полицијска патрола је по доласку потврдила да се осећа мирис бензина и да је реч о пластичној флаши која је изгорела. О случају је обавештен тужилац, који је препоручио покретање случаја изазивање опште опасности.

Црква Светог Пантелејмона из 14. века била је запаљена током погрома над Србима у марту 2004. године, а потом је обновљена. У Призрену је пре сукоба 1999. године живело око 10.000 Срба, а данас их има 20-ак. У мартовском погрому спаљене су све српске цркве у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана