Министарство културе: Још један излив мржње према српском културном насљеђу

Срна
Министарство културе: Још један излив мржње према српском културном насљеђу

БЕОГРАД- Министарство културе и информисања Србије најоштрије је осудило вандалски напад и демолирање капије на улазу у посјед Цркве Светог Спаса у Призрену, истичући да је овај напад још један у низу екстремистичких излива мржње према културном и вјерском насљеђу српског народа на Косову и Метохији.

"Деценија скрнављења рушења, каменовања и паљења са циљем брисања трагова постојања српске културе, традиције и народа, показује запањујуће размере одсуства стварне намере Приштине да створи услове у којима би културна баштина била безбједна и сигурна", наводе данас из Министарства.

Црква Светог Спаса из 14. вијека, културно добро од изузетног значаја, паљена је и тешко оштећена током мартовског насиља над Србима 2004. године, а након тога у више наврата скнављена када је откинут крст и украдена капија.

Из Министарства подсјећају да је овакво континуирано стање тешке угрожености културног насљеђа на Косову и Метохији више пута препознато и потврђено у анализама и извјештајима међународних организација, као што су УНЕСКО и ОЕБС.

"Имајући све ово у виду, у данима када је присутна ескалација напада на српске цркве, манастире и споменике културе, лажна и неутемељена кампања Приштине којом из дана у дан посеже за културним артефактима добија додатно карактер театра апсурда", указују из Министарства.

Како закључују, јасно је колико су лицемјерне и претензија Приштине да присвоји културно наслијеђе, са јединим циљем - да злоупотребом и фалсиковањем изгради непостојећу државност и културни идентитет такозваног Косова.

Црква Светог Спаса, посвећена Вазнесењу Господњем у Призрену подигнута је око 1330. године на на малој заравни испод градске тврђаве која доминира градом,

Подигао ју је властелин Младен Владојевић, који ју је 1348. године приложио задужбини цара Душана манастиру Светих архангела у кањону Призренске Бистрице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана