Министар:Оптужница разлог за блокаду уласка Србије у ЕУ

Танјуг
Министар:Оптужница разлог за блокаду уласка Србије у ЕУ

ЗАГРЕБ - У Хрватској не предстају реакције на потврђену оптужницу Србије против четворице пилота за ратни злочин над цивилима на Петровачкој цести почетком августа 1995., а министар правосуђа и управе Иван Маленица такође сматра да је ријеч о политичком процесу који, како каже, може бити разлог за блокаду уласка Србије у Европску унију.

Хрватска ће каже, искористити сва расположива правна средства да би заштитила своје пилоте.

“Влада РХ јасно је истакла да ће заштитити све своје држављане, све своје бранитеље, генерале и, у овом конкретном случају, пилоте. Дакле, искористићемо сва правна средства, ако до тог тренутка дође, која нам стоје на располагању”, рекао је Маленица синоћ у разговору за хрватски РТЛ. То прије свега значи, навео је, да “Хрватска у овом конкретном случају који се односи на пилоте неће допустити расписивање међународне потернице".

Истиче да је то један од конкретних механизама и алата које Хрватска има на располагању, иако је засад, како каже, прерано говорити о конкретним правним потезима, будући да Хрватска још увек није запримила никакву информацију везану уз процес који се води у Србији. Оценио је да је ту “пре свега реч о једном покушају политички монтивисаног процеса”, а Хрватска ће учинити све да заштити своје генерале и дигнитет Домовинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана