Вучевић: Покрећемо иницијативу за враћање служења војног рока

Г.С.
Вучевић: Покрећемо иницијативу за враћање служења војног рока

БЕОГРАД - Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране данас ће званично покренути иницијативу код предсједника Србије и врховног команданта оружаних снага да се укине одлука о суспензији војног рока односно да опет реактивирамо закон који дефинише обавезно служење војног рока, рекао је Mинистар одбране Србије Милош Вучевић.

Вучевић је казао да би такав војни рок требало да траје до четири мјесеца, а може бити и краће, али да ће се то тек видјети кад се буде процијенило колика је дужине обуке потребна.

Он је подсјетио да обавезно служење војске у Србији никад није укинуто само суспендовано што значи да само треба укинути суспензију, те да ће о томе бити покренута и широка јавна расправа, преноси Курир.

На питање када би то могло да почне, Вучевић је рекао да то тек треба размотрити - да ли је то од 2025, 2026... а прије тога треба обезбједити и инфраструктуру за долазак регрута.

Вучевић је рекао да послије 13 година резервни састав треба да се попуњава и да смо изгубили 13 генерација. Језгро Војске Србије остаје професионална војска али да је неопходан стални прилив регрута.

Он је нагласио да се Србија не спрема ни за какве ратове или сукобе, али да је Војска Србије гарант мира и стабилности и што је јача војска, јача је и држава. Он је подсјетио и на чланице НАТО од којих многе никад нису укидале обавезни војни рок али и на неке које су га вратиле попут балтичких и скандинавских.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана