Миливојевић: Косово није роба којом Србија тргује

Танјуг
Миливојевић: Косово није роба којом Србија тргује

БЕОГРАД - Бивши дипломата Зоран Миливојевић изјавио је данас да је нјемачко-француски приједлог за рјешавање питања Косова и Метохије апсолутно неприхватљив за Србију, као и све остале варијанте рјешења које траже од Србије да призна Косово или му омогући столицу у УН.

У изјавио за Танјуг, Миливојевић каже да је нјемачко-француски приједлог, о коме је председник Србије Александар Вучић говорио јуче у обраћању јавности и који „нуди“ обећање о финансијској помоћи Србији у случају да дозволи Приштини столицу у УН, да Косово није предмет трговине парама.

-То није роба која треба да се купује или продаје тако да није могуће уопште са те позиције преговарати. То је српски став и он се не може мењати - поручује Миливојевић.

Он наглашава да, уколико постоји искрена жеља да се проблем КиМ ријеши и да се на овим просторима успостави мир и стабилност на реалним основама, онда нема основа да се полази од претпоставке да би Србија могла да призна независност Косова у било којој форми и додаје да то важе без обзира ко је на власти.

-Када је реч о Србији, онда једина понуда било које стране може бити да се дијалог настави и да се траже решења политичким средствима на принципу компромиса - каже Миливојевић.

Он објашњава да је за Србију неприхватљиво да призна Косово или му дозволи столицу у УН зато што би Приштина тада имала пун међународно-правни легитимитет, а онда је то, истиче, признање.

Србија је овога тренутка чланица УН у чијем је саставу КиМ и то говори и Резолуција 1244, истиче бивши дипломата.

-Уколико би дошло до тога што се предлаже да ми дамо Косову столицу у УН и де фацто, а не де јуре признамо Косово, то би значило да Србија мора да ревидира свој став и позицију у УН. Морамо да се одрекнемо тог дела територије и да будемо држава чланица у неким новим границама, а то значи признање и одрицање од Косова на сваки начин - упозорава Миливојевић.

Према томе, наглашава, признање међународно-правног субјективитета Косова била би завршена прича без обзира што Србија то није учинила на директан начин, јер Србија не би могла да буде чланица УН у статусу и границама који има данас.

Када је ријеч о обећаном убрзаном пријему Србије у ЕУ, Миливојевић сматра да то није реално и да та понуда не стоји у начелу.

Како каже, мисли да је политика проширења скрајнута у други план и вјерује да ће ЕУ према земљама кандидатима и нечланицама политички дјеловати у оквиру механизма европске политичке заједнице који формиран у Прагу.

Сем тога, наводи, ЕУ је суочена са доста унутрашњих проблема, прије свега економских због руско-украјинског рата и у наредном периоду ће се, каже бавити, тражењем модалитета и механизама за свој даљи опстанак.

Такође, Миливојевић истиче да су сада, што се тиче евентуалног проширења и када би га било, сада су у првом плану рјешења која су чисто геополитичка.

-Нико више не помиње Поглавље 23 и 24, оно што је у првом плану то је однос према Русији и увођење санкција Русији, а под два то је признање реалности када је у питању КиМ. Ти критеријуми сада улазе у први план - наводи бивши дипломата.

На питање да ли је у јучерашњем обраћању нацији Вучић најавио могуће увођење санкција Русији уколико би били угрожени витални интереси Србије, Миливојевић одговара да нема такав утисак.

Како је рекао, став Србије према санкцијама је принципијелан.

-Ми смо се изјаснили око Украјине и јасно рекли да поштујемо међународно право, нисмо прихватили четири задње анексије, чак ни ону са Кримом. Наш државни и национални интерес налаже да не уводимо санкције Русији. У првом плану су не енергенти, колико питање КиМ, и мислим да то добија још више на тежини у овом тренутку када смо чули шта од нас тражи двојац Париз-Берлин и на чему инсистира - сматра Миливојевић.

Такође, он истиче да је Вучић био у праву када је рекао да је велика грешка када смо прихватили да дијалог о КиМ пређе на ЕУ.

-Из простог разлога што смо тиме онемогућили то да се борба води на терену међународног права у Савету безбедности и на основу Резолуције 1244. Тамо би ставови Русије и Кине значајније дошли до изражаја и не би могло да буде никаквих калкулација како треба да буде коначно решење и какав треба да буде статус КиМ - поручио је бивши дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана