Миливојевић: Аустријски "нон-пејпер" прихватљив за Србију

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД- Аустријски нон-пејпер, којим се предлаже постепена интеграција кандидата за чланство у ЕУ, прихватљив је за Србију, јер омогућава да процес приступања наше државе ипак остане у некој динамици у наредном периоду, оцијенио је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Током своје посјете Београду, министар спољних послова Аустрије представио је документ Канцеларијата (нон-пејпер) о европским интеграцијама региона и поручио да је прошло 19 година од Самита у Солуну, када је обећана европска перспектива Западног Балкана.

Миливојевић каже за Тањуг да је тај модел настао са циљем да наш регион настави да буде дио евроинтеграција, које су у застоју због актуелне ситуације у Европи и руско-украјинског сукоба.

"Аустријски нон-пејпер је ту како би овај регион био у фокусу у будућности када је реч о перспективи уласка у ЕУ и због тога што је овај простор од посебног интереса за ЕУ у овом тренутку везано и за кризу која је у Европи присутна", казао је Миливојевић.

Миливојевић каже да га аустријски модел подсјећа на приједлог о оснивању политичке заједнице који је изнио предсједник Француске Емануел Макрон у којој би државе кандидати за чланство у ЕУ биле окупљене око европских вриједности.

Истиче да око тог модела постоје опречна мишљења, те да балтичке земље и Пољска,које су директно суочене са руско украјинском кризом дају предност враћању источне политике ЕУ, односно да се залажу да се њом обухвате државе као што су Украјина, Јерменија, Грузија, Молдавија.

"Они препознају у овој аустријској иницијативи покушај да се предност да Западном Балкану и нашем региону у односу на враћање на источну политику и ми ћемо видјети шта ће бити одлука на нивоу ЕУ, како ће то проћи на Савету ЕУ, на нивоу лидера држава чланица, али у сваком случају то је нешто што је за нас прихватљиво и омогућује нам да наш процес приступања ипак остане у некој динамици у наредном периоду", казао је Миливојевић.

На питање шта значи за Србију што је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг модел нон-пејпер представио у Београду, Миливојевић наводи да је тиме показано да аустријска страна придаје посебан значај Београду и да сматра да Србија има централно мјесто у овом региону.

Коментаришући изјаву њемачког канцелара Олафа Шолца да ЕУ неће моћи да се прикључе земље које се међусобно не признају, Миливојевић наводи да је се то односи и на питање Косова, те да је ријеч о новој чињеници везаној за процес евроинтеграција наше земље.

Миливојевић истиче да у преговарачком оквиру на основу кога ми приступамо процесу европских интеграција и где су назначане обавезе које имамо постоји правно обавезујући споразум као резултат нормализације односа на релацији Београд и Приштина, али да се нигде не спомиње да је услов призање Косова.

"По немачком тумачењу то би требало да значи међусобно признање, на овај начин Немачка је изнела нов став, директну квалификацију по њеном мишљењу шта је правно обавезујући споразум и ту се потпуно поставила на позицију Вашингтона који се такође залаже за ту позицију. У овом трернутку то је немачки став, а видећемо да ли ће он имати подршку", казао је Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана