Милисав дао радницима да упишу колику плату желе, поклонио им и аута

ГС
Foto: Принтскрин

Да је све могуће уколико заиста у то вјерујете и много радите, на свом личном примјеру, на најбољи начин показује породица Новичић из Чачка.

Наталија и Милисав кренули у заједнички живот прије неколико деценија, још из школске клупе.

Прво су били повртари, а затим кренули од нуле правећи фирму. На почетку је било само њих двоје и два радника, а данас је ту скоро 20 чланова породице и 700 радника.

Може се слободно рећи да су ови вриједни људи остварили свој "амерички сан", али на српски начин.

"Први сам предузетник који је својим радницима давао да сами упишу своју плату, осмелио сам се да започенем свој сопствени посао пре 35 година, иако је то носило са собом велике ризике. Нисмо одустајали, пуно труда и даноноћног рада је уложено у све ово. Затим сам радио на развијању инфраструктуре, школовању и запослењу образовног стручног кадра.. Потом је кренуло освајање тржишта, данас смо први на Балкану и други у Европи кад је у питању наша делатност", каже за РИНУ Милисав Новичић власник чачанске компаније Унипромет.

Од тих првих ручно направљених ограда и заварених капија у чачанском Љубићу, предузеће је прешло дуг пут и постало – “свјетско, а наше”.

Ова породична фирма специјализовала се за производњу и уградњу челичних заштитних ограда на путевима, панела за заштиту од буке, шавних цијеви и постала 35 година касније лидер у производњи безбједносних система.

Да није било лако присјећа се и Милисавова супруга Наталија, која је све ове године била дио овог породичног посла, пружајући незамјењиву подршку као супруга и мајка, а сада и као бака.

"Као да је јуче било кад смо изградили темеље фабрике. Почели смо у нашем Љубићу, а прве ограде смо сами правили, а капију је лично Милисав варио. Током свих ових година трудили смо се и успели. Срећни смо јер су наша деца и унуци се такође укључили у посао. Дочекали смо и праунучиће, и то је оно што је заправо наше највеће богатство", каже Наталија Новичић.

Да су у овој породичној фирми, запослени јако важни показују и добри услови у којима раде, али и гест власника приликом прославе јубилеја компаније. Осам радника који у Унипромету имају најдужи стаж, добили су нове аутомобиле. Кафе куварица Љиљана Тица је једна од њих.

"Овде сам од скоро самог почетка, већ преко тридесет година. Немам ништа да вам кажем какви су услови како је овде радити, довољно о томе говори чињеница да сам све ово време задржала ту. Да није добро не би људи остајали толико дуго. Овај гест када смо добили аутомобиле нове на поклон, заиста нас је дирнуо. Дивни људи и дивни послодавци", каже Љиљана.

Без обзира на све постигнуте успјехе, код Новичића нема стајања. Баш приликом прославе јубилеја 35 година од оснивања компање, у фабричком кругу постављен је камен темељац за изградњу нове хале, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана