Милинчић: Лазански посљедњи пут подиже тираж

Срна
Милинчић: Лазански посљедњи пут подиже тираж

БЕОГРАД - Комеморација амбасадору Србије у Русији Мирославу Лазанском одржана је данас у Београду у присуству породице, званичника Србије, политичара из региона, као и колега и пријатеља овог дипломате и једног од најпознатијих српских новинара.

Од Лазанског су се опростили генерални секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић, колумниста "Недељника" Љиљана Смајловић, главни и одговорни уредник српске редакције "Спутњика" Љубинка Милинчић и новинар "Политике" Александар Апостоловски, а комеморацији је присуствовао и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Млађен Цицовић.

Старовић је говорио о животном и професионалном путу Лазанског, истичући да је као новинар интервјуисао највеће свјетске државнике и да се увијек успјешно носио са изазовима.

Старовић је подсјетио да је Лазански био и посланик Српске напредне странке прије него што је у јулу 2019. године изабран за амбасадора Србије у Москви.

Смајловићева, која је са Лазанским сарађивала у "Политици", истакла је да је он био најчитанији новинар најстаријег листа у Србији и његова највећа звијезда.

"Читаоци су га волели и осећали су да ради за њих, он им је узвраћао љубављу. Радо је разговарао са читаоцима, никада не наступајући са висине. Никада никоме није цртао мету, нити је ударао испод појаса", рекла је Смајловићева.

Некадашњи главни и одговорни уредник "Политике" за Лазанског је рекла и да је био добри дух редакције, јер се увијек шалио и прихватао шале и на свој рачун.

Смајловићева је открила како је Лазански предсједника Русије Владимира Путина убиједио да се фотографише са "Политиком".

"Лазански је током интервјуа тражио од Путина да држи `Политику` током фотографисања, што се није догодило, али Лаза није одустао. Путин је дошао у Србију и Лаза је на свечаном пријему успео да дође до њега и да му да `Политику` а онда је издејствовао и да се то фотографише", испричала је Смајловићева.

Милинчићева је истакла да је Лазански све чега се прихватао радио са огромном љубављу, оцјењујући да је то био кључ његовог успјеха.

"Када сам својеремено колеге у `Спутњику` обавестила да у редакцију долази Лазански, питали су шта ће да ради. Рекла сам `Нек ради шта хоће, он је Лазански!` И тако је и било. Све што је радио подизало је тираж. Ових дана са тугом констатујемо да нам Лазански последњи пут подиже тираж", закључила је Милинчићева.

Апостоловски је рекао да је вријеме могло да се окрене наопачке, али је вијест о смрти Лазанског и његовом одласку била вијест дана.

"Био је омиљен у сваком смислу, а колумне које су биле маестралне писао је у цајтноту као и сви велики новинари", навео је Апостоловски.

Лазанског је, како каже, доживљававао као јединог новинара на југословенским просторима који је имао статус поп звијезде.

"Био је Здравко Чолић српског и југословенског новинарства, тако сам га ја звао", закључио је новинар "Политике" на комеморацији која је одржана у сједишту Министарства спољних послова Србије.

Мирослав Лазански новинарску каријеру започео је у Загребу, одакле се 1991. године преселио у Београд. Остаће запамћен као врхунски војни аналитичар, спољнополитички коментатор и колумниста.

Лазански је преминуо 4. августа у 71. години у Београду од посљедица срчаног удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана