Милићевићи најбогатији пар у српској дијаспори: Имају чак деветоро дјеце

Танјуг
Foto: Душко В.

ВИЋЕНЦА - Српски министар без портфеља задужен за односе с дијаспором, Ђорђе Милићевић, посjетио је током викенда српску породицу која живи недалеко од Вићенце, а која је сасвим сигурно примјер сународницима и у матици и у дијаспори, саопштено је из Кабинета министра.

"Весна и Слободан Милићевић из Медвеђе који већ 20 година живе и раде у италијанском месту Кастелгомберто вjероватно су најбогатији брачни пар у српској дијаспори. Њихово богатство не огледа се у банковним рачунима, компанијама и некретнинама, већ у ономе што заиста највише вриједи, а то је здрава и срећна породица која броји, како они кажу - за сада, укупно 11 чланова", преноси министар Милићевић утиске из посjете презимењацима у Италији. Весна и Слободан, навео је министар, недавно су 20 година брака прославили рођењем деветог детета.

"Послије осам синова, родила се ћеркица Мила. А поносни родитељи углас су ми рекли да не намјеравају ту да стану и да Мила свакако заслужује барем још двије сестре", казао је министар Милићевић. Сва дјеца рођена су у Италији. Најстарији син Лука рођен је 2005. године, потом Стефан 2006, па Ђорђе 2008, Алекса 2010, Никола 2012, Душан 2016, Петар 2018 и Павле 2020.

Како је истакнуто, то што су рођени и живе далеко од своје отаџбине не спријечава их да гаје традиционалне вриједности, а родитељи се труде да никада не забораве одакле потичу.

"Прије 23 године дошао сам у Италију не знајући ни гдје идем ни шта ме чека. Радио сам дневно и по 18 сати како бих обезбједио новац за породицу. Двадесет година нисмо путовали на одмор. Али, ништа није било тешко ни Весни ни мени и не жалимо се кад видим шта имамо", прича отац Слободан. Мајка Весна каже да је послије средње школе дошла у Италију да ради, јер породица није могла да јој приушти студирање на факултету у Новом Саду који је жељела да упише.

Према њеним ријечима, тада су заиста живјели тешко, а кад им се родио први син, нису имали новца ни да купе колица за бебу.

"Уз Божју помоћ и велики рад напредовали смо и у међувремену како се које дјете рађало не само да можемо да им све приуштимо, већ смо успјели и да, док сам била трудна са шестим дјететом, купимо кућу у којој данас живимо, а прошле године смо најстаријег сина частили са станом на Златибору", истиче Весна.

Данас Милићевићима новац није проблем иако имају велике трошкове. Али успјели су да се ситуирају захваљујући свом вриједном и поштеном раду. Ни Весна ни муж не одмарају никад, сем кад су велики црквени празници. Њен радни дан почиње у 05.30 а завршава после поноћи. Док је супруг на послу, Весна обавља кућне послове.

Од спремања доручка и ручке за све, одвођења деце у школу и на тренинге, чишћења и одржавања куће. Дјеца јој помажу, свако колико може. Дјеци кува и спрема традиционалну српску храну, сваког дана меси хлеб, а и пите су редовно на столу. Као и колачи које такође сама спрема. Двојица најстаријих синова већ су се придружили оцу у фабрици и кренули да сами зарађују.

"А трошкови су велики, само за струју, гориво и комуналије месечно оде преко 1.000 евра...Са два аута возимо децу на тренинге и такмичења. Баве се спортом, тренирају кошарку, фудбал... И сви навијају за Црвену звезду", прича Слободан.

Весна додаје да сва дjеца у обданишту и школи перфектно причају италијански.

"Али, кад дођу кући, сви причамо само српски. И свима нам је жеља да се једног дана заједно вратимо у Србију, рекла је она. Министар Ђорђе Милићевић посетио је са сарадницима ову успешну породицу и деци поделио пригодне поклоне - српске заставе и тренерке за сваког члана породице са натписом Србија и Милићевић.

Имењаку Ђорђу (15), министар је поклонио икону породичне славе Милићевића - Светог Ђорђа, а отац Слободан ју је одмах са сином окачио на централно мјесто на зиду дневног боравка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана